Erik Axner drog upp en enorm kungsfisk. Foto: PrivatErik Axner drog upp en enorm kungsfisk. Foto: Privat
Erik Axner drog upp en enorm kungsfisk. Foto: Privat
Fisken vägde 9,66 kilo och var 81 centimeter lång. Foto: PrivatFisken vägde 9,66 kilo och var 81 centimeter lång. Foto: Privat
Fisken vägde 9,66 kilo och var 81 centimeter lång. Foto: Privat

Erik, 26, fångade enorm fisk: "Nästan overkligt"

Publicerad

En enorm kungsfisk överraskade Erik Axner, 26, när han var ute med båten vid den norska ön Andöya.

När han såg sin fångst – en bjässe på 9,66 kilo – började han jubla av glädje.

– Det var nästan overkligt, det här är något av en barndomsdröm, säger Erik Axner.

Erik Axner, 26 år från Klippan, har sedan 2011 arbetat som fiskeguide i Nordnorge. Under måndagen var han och hans kolleger ute med sin sportfiskebåt vid den norska ön Andöya.

– Vi hade bestämt oss för att göra en satsning på riktigt djupt hav för att se vad som fanns där. Det har länge varit en dröm för mig att testa. I måndags var förutsättningarna helt rätt, det var vindstilla och inte så mycket vågor, säger Erik Axner.

De fick upp flera sorters fiskar medan de letade sig fram i havet. Till slut nappade någonting på Eriks krok, som han inte var beredd på.

– Upp ur vattnet drog jag en enorm kungsfisk. När vi såg den på båtkanten jublade vi av glädje för den var så stor. Ingen i båten kunde ens ana att vi skulle få upp en fisk av den storleken.

En barndomsdröm

När Erik och hans kolleger tog fisken till land vägdes den – och de insåg att den var en större bjässe än de först hade trott.

– Först då insåg vi hur stor fisken faktiskt var. Hela 9,66 kilo vägde den, jag hade aldrig förväntat mig att ens komma i närheten av den vikten på en kungsfisk. Den var 81 centimeter lång, säger han.

Händelsen var något som Erik Axner hade drömt att vara med om, ända sedan barnsben.

– Det har tidigare bara varit en larvig barndomsdröm, som nu blev möjlig.

Foto: Privat

Tagit rekord

Erik har tidigare aldrig hört om någon större kungsfisk som dragits upp på en sportfiskebåt, än den han fångade.

– Jag har hört om större kungsfiskar som fångats på oljeplattformar, men jag tror faktiskt att jag har rekordet när det kommer till sportfiskebåt.

Det tidigare rekordet låg, enligt Erik Axner, på 9,02 kilo.

– Min vägde med andra ord 640 gram mer. Det var ofattbart och svårt att greppa att jag fick en så stor kungsfisk, det var nästan overkligt. Först i onsdags gick det upp för mig hur betydelsefullt det faktiskt var att jag lyckades få den.

Vill återskapa i plast

Nu är fisken nedfryst i form av filéer – men det finns planer på att återskapa jätten, i plast.

– Jag tog massor av bilder på fisken och tog vikt, omkrets och längd, för att kunna låta en konservator göra en plastkopia. Då kan jag ha den som en trofé i mitt hem, säger han.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag