Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erik, 23, kan bli näste svensk ute i rymden

Erik Gunnarsson kan bli näste svensk att besöka rymden.
Foto: Privat

Erik Gunnarsson, 23, från skånska Anderslöv utanför Trelleborg kan bli den andre svensken i rymden – och världens första rymdpåg.

– Det är lite overkligt, säger han.

Det hela startade väldigt slumpartat. Erik Gunnarsson promenerade på Drottninggatan i Stockholm, när några personer i rymddräkter dök upp och stannade honom.

– De hade en tävling på gång där man kunde vinna en resa till rymden och frågade om jag ville vara med.

Det ville Erik och några veckor senare blev han uppringd av Axe Apollo Space Camp. Han fick först delta i en deltävling och i lördags var det dags för den nationella finalen som gick av stapeln i Stockholm.

– I Sverigefinalen var det IQ-test, fystester och en intervju med en psykolog för att hitta den som var mest lämpad. Och så råkade jag vinna, med en poäng över tvåan. Det är lite overkligt.

22 får åka upp

Som vinnare av den svenska tävlingen får han i början av december åka till den stora finalen i Florida, där människor från hela världen tävlar.

– Där är vi 70 personer ungefär som tävlar. 22 av dem får åka upp i rymden.

Tanken på att resa i väg upp i den stora mörka rymden utan ände, ger Erik blandade känslor.

– Det är ju lite läskigt så klart, man vet inte vad man ger sig in i och man sätter sitt liv i någon annans händer. Men det är också det som gör det roligt. Framförallt är det väldigt spännande.

Vinner Erik den stora finalen har han några timmar i rymden att se fram emot i slutet av nästa år. I så fall blir han den andre svensken i rymden efter Christer Fuglesang – och världens första "rymdpåg"

– Det var en kille på jobbet som kom på ordet rymdpåg och jag tyckte det lät bra. Det är väl det man får kalla skåningar som åker upp i rymden.

Dyra biljetter

Tävlingen är en del av ett projekt vars syfte är att dra i gång rymdturismen. Buzz Aldrin, en av de första människorna på månen, är frontfigur för projektet.

Intresset för rymdturism har vuxit sig ganska stort de senaste åren. Amerikanska Virgin Galactic planerar att skicka de första turisterna till rymden nästa år. Just nu har 500 personer köpt biljetter och runt 100 000 står i kö och hoppas på att priset ska sjunka. Att resa till rymden kostar nämligen en hel del – en biljett går i dagsläget loss på 250 000 kronor, rapporterar Metro.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!