Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eric Saade sjöng för de rädda hästarna

Sångaren Eric Saade är en av överraskningarna i "Ponnyakuten". Han bjöd på sång och råd till hästägarna.

Efter två veckors intensivt jobb har ännu en säsong av "Ponnyakuten" tagit form på Tobbe Larssons hästgård utanför Ystad. En säsong som innehåller allt från hopprädda hästar till ett gästspel av Eric Saade.

– Han höll sig till det han kan bäst. Att sjunga, säger Tobbe Larsson.

Under 14 dagar har åtta ungdomar och deras hästar varit på Tobbe Larssons hästgård på den gamla prästgården i Sjörup.

Programmet är späckat.

– Vi gör 16 program i ett högt, högt tempo. Det är inspelningar från 6.30 på morgonen till 22.30 på kvällen, säger Tobbe Larsson inför sista inspelningsdagen.

Inför årets säsong hade 1500 unga hoppfulla hästmänniskor från Skandinavien anmält sitt intresse för att vara med.

Svårt välja hästar

Att sålla fram vilka de åtta som ska vara med är en av de tuffaste uppgifterna.

– Man skulle ju vilja hjälpa alla men samtidigt vill man ha in dem som man kan hjälpa mest. Sedan att det är breda problemställningar som kan angå de som ser programmet också.

Knepiga problem

I kommande säsong handlar det till exempel om hästar som inte vill rida utanför flocken. En häst skenar i väg så fort ägaren ska sitta upp och en annan vägrar hoppa.

– Vi har en tjej som är här med en ganska ung häst. Föräldrarna tror hon ska lyckas utbilda den själv vilket inte är en så bra kombination. Kan man inte själv läsa så är det ju svårt att lära någon annan, säger Tobbe Larsson som märker av seriens genomslag när han frågar bekanta om de kan ställa upp som tränare i programmet.

För några år sedan fick han tjata, i dag ringer tränarna själva upp. I år är det till exempel landslags-ryttaren Lisen Bratt Fredricsson.

Saade överraskade

Dessutom dök Eric Saade upp för att underhålla i den traditionella fotbollsmatchen där barn från samtliga säsonger med familjer samlats. Schlagerstjärnan fick ersätta fotbollen.

– Då hade jag ringt in min kära vän Eric Saade i stället så fick han sjunga två låtar. Erik och jag har precis varit i Dubai och jobbat tillsammans så jag började övertala honom redan då.

Ungdomarna fick även prata med Saade om hur man laddar och håller koncentrationen. Och Tobbe Larsson menar att det är en av tankarna bakom årets program. Det ska inte bara handla om själva hästproblemet utan även om personlig utveckling för ryttarna.

– Och det märks i programmet för de växer så otroligt mycket ungarna på de här två veckorna.

"Ponnyakuten" säsong 5 har premiär i SVT B den 12 januari.