Varning för... Timothy. Varningsskylten måste ha lurat inbrottstjuven - de hade aldrig anat att 13-årige Timothy skulle lyckas övermanna dem med en enkel parering och en rak höger. Gärningsmannen flydde illa kvickt efter Timothys instinktiva försvarsmanöver. Foto: Tomas Leprince
Varning för... Timothy. Varningsskylten måste ha lurat inbrottstjuven - de hade aldrig anat att 13-årige Timothy skulle lyckas övermanna dem med en enkel parering och en rak höger. Gärningsmannen flydde illa kvickt efter Timothys instinktiva försvarsmanöver.  Foto: Tomas Leprince

Ensam hemma - Tim, 13, slog rånaren

Publicerad

RÖSA. I den lilla nordvästskånska byn Rösa får tjuvarna passa sig - här är det Timothy, 13, som vaktar.

Häromdagen gav han en inbrottstjuv en rak höger så att blodvite uppstod.

- Det var en ren reflex. Han försökte slå mig när jag skulle ta tillbaka min lillasysters dator, säger han.

Byn Rösa utanför Klippan är ingenting för laglösa. Det fick ett par inbrottstjuvar erfara när de mitt på dagen i torsdags bröt sig in i en lite avsides liggande gård.

Timothy och hans nioåriga lilla­syster var ensamma hemma och tittade på tv när en främmande bil plötsligt körde in på gårdsplanen.

- Den stannade i höjd med vår studsmatta i trädgården. Först trodde jag att bilen fått motorstopp, berättar han.

"Vi gömde oss"

Men strax därefter bultade det hårt på dörren. Timothy och hans syster vågade inte öppna utan gömde sig i ett rum på ­bottenvåningen.

Inbrottstjuvarna trodde uppenbarligen att ingen var hemma och tog sig in genom en balkongdörr som stod öppen på andra våningen.

- Vi blev jätterädda när vi hörde fotsteg på andra våningen och sprang in på toaletten där vi gömde oss bakom handdukarna.

Tjuven började springa

När Timothy försiktigt kikade ut genom toalettdörren som stod på glänt fick han se en man i 25-årsåldern som hade två bärbara datorer i famnen. Samtidigt anade inbrottstjuven oråd och gick mot toaletten.

- När han öppnade dörren och fick syn på mig vände han om och började springa. Han hade tagit min mammas och lillasysters datorer. Det hade inte gjort så mycket om han tagit min för den är ändå sönder.

Instinktivt sprang Timothy efter tjuven samtidigt som han såg till att lillasystern var kvar gömd bakom handdukarna. I köket tappade den okände mannen balansen och rev ner en hylla.

- På väg ut tappade han den första datorn och vid grinden blev han av med ena skon.

Parerade och slog

På gårdsplanen hann Timothy upp tjuven och försökte ta tillbaka den dator som han fortfarande hade under armen.

- Då försökte han slå till mig, men jag parerade slaget och slog till honom på näsan. Jag tränade kickboxning under fyra månader i våras så det kom rent reflexmässigt.

Med blödande näsa tog tjuven upp sin borttappade sko och sprang sedan mot en väntande röd bil, troligen en Saab 9000. Timothy sprang under tiden in i huset, låste dörrarna och ringde sedan 112.

- Polisen var här efter bara någon minut, men tjuvarna kom undan.

Efter det modiga försvarandet av sin lillasyster har Timothy fått både beröm av polisen och flera uppmuntrande hälsningar via Facebook. Men det finns också en baksida.

- Jag tänker mycket på det som hände innan jag ska somna och jag vågar inte vara ensam hemma längre.

Systern kan behöva psykolog

Timothys lillasyster blev så rädd av det som hände att hon knappt vågar vara kvar i huset överhuvudtaget.

- Om hon inte blir lugnare och mindre rädd de närmaste dagarna måste vi gå till en psykolog med henne, säger barnens pappa Stephan.

Fotnot: På familjens begäran har

deras efternamn utelämnats.

Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag