Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ensam hemma - Tim, 13, slog rånaren

Varning för... Timothy. Varningsskylten måste ha lurat inbrottstjuven - de hade aldrig anat att 13-årige Timothy skulle lyckas övermanna dem med en enkel parering och en rak höger. Gärningsmannen flydde illa kvickt efter Timothys instinktiva försvarsmanöver. Foto: Tomas Leprince

RÖSA. I den lilla nordvästskånska byn Rösa får tjuvarna passa sig - här är det Timothy, 13, som vaktar.

Häromdagen gav han en inbrottstjuv en rak höger så att blodvite uppstod.

- Det var en ren reflex. Han försökte slå mig när jag skulle ta tillbaka min lillasysters dator, säger han.

Byn Rösa utanför Klippan är ingenting för laglösa. Det fick ett par inbrottstjuvar erfara när de mitt på dagen i torsdags bröt sig in i en lite avsides liggande gård.

Timothy och hans nioåriga lilla­syster var ensamma hemma och tittade på tv när en främmande bil plötsligt körde in på gårdsplanen.

- Den stannade i höjd med vår studsmatta i trädgården. Först trodde jag att bilen fått motorstopp, berättar han.

"Vi gömde oss"

Men strax därefter bultade det hårt på dörren. Timothy och hans syster vågade inte öppna utan gömde sig i ett rum på ­bottenvåningen.

Inbrottstjuvarna trodde uppenbarligen att ingen var hemma och tog sig in genom en balkongdörr som stod öppen på andra våningen.

- Vi blev jätterädda när vi hörde fotsteg på andra våningen och sprang in på toaletten där vi gömde oss bakom handdukarna.

Tjuven började springa

När Timothy försiktigt kikade ut genom toalettdörren som stod på glänt fick han se en man i 25-årsåldern som hade två bärbara datorer i famnen. Samtidigt anade inbrottstjuven oråd och gick mot toaletten.

- När han öppnade dörren och fick syn på mig vände han om och började springa. Han hade tagit min mammas och lillasysters datorer. Det hade inte gjort så mycket om han tagit min för den är ändå sönder.

Instinktivt sprang Timothy efter tjuven samtidigt som han såg till att lillasystern var kvar gömd bakom handdukarna. I köket tappade den okände mannen balansen och rev ner en hylla.

- På väg ut tappade han den första datorn och vid grinden blev han av med ena skon.

Parerade och slog

På gårdsplanen hann Timothy upp tjuven och försökte ta tillbaka den dator som han fortfarande hade under armen.

- Då försökte han slå till mig, men jag parerade slaget och slog till honom på näsan. Jag tränade kickboxning under fyra månader i våras så det kom rent reflexmässigt.

Med blödande näsa tog tjuven upp sin borttappade sko och sprang sedan mot en väntande röd bil, troligen en Saab 9000. Timothy sprang under tiden in i huset, låste dörrarna och ringde sedan 112.

- Polisen var här efter bara någon minut, men tjuvarna kom undan.

Efter det modiga försvarandet av sin lillasyster har Timothy fått både beröm av polisen och flera uppmuntrande hälsningar via Facebook. Men det finns också en baksida.

- Jag tänker mycket på det som hände innan jag ska somna och jag vågar inte vara ensam hemma längre.

Systern kan behöva psykolog

Timothys lillasyster blev så rädd av det som hände att hon knappt vågar vara kvar i huset överhuvudtaget.

- Om hon inte blir lugnare och mindre rädd de närmaste dagarna måste vi gå till en psykolog med henne, säger barnens pappa Stephan.

Fotnot: På familjens begäran har

deras efternamn utelämnats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!