Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enormt scoutläger tvingas flytta fram

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kung Carl XVI Gustaf under Jamboree17. Kungen är sedan tidigare hedersordförande för scouterna.Foto: PEO MÖLLER
Kung Carl XVI Gustaf under Jamboree17. Kungen är sedan tidigare hedersordförande för scouterna.Foto: PEO MÖLLER

Tusentals svenska och internationella deltagare skulle invadera Norra Åsum utanför Kristianstad för scouternas storläger.

Men det stoppas nu av covid-19. Lägret flyttas fram till 2022 i stället.

– I Scouterna ställer vi inte in men ibland tvingas vi ställa om, säger scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig.

Scouterna har arbetet och planerat för sin kommande nationella jamboree (ett stort läger) under det senaste året. Trots pandemin har utgångspunkten varit att storläget skulle arrangeras som planerat sommaren 2021.

Men så blir det alltså inte. 

– Vi har verkligen sett fram emot jamboreen och vi vet hur mycket det betyder för våra unga scouter att kunna åka på läger och träffa andra scouter från hela landet. Nu när smittspridningen fortfarande pågår i samhället och Folkhälsomyndigheten är tydlig med att samhället kommer att påverkas även under 2021 så vi får förvänta oss att det kommer att finnas restriktioner för mycket stora folksamlingar och för matserveringar även nästa sommar, säger scouternas generalsekreterare Anna-Karin Hennig, i ett pressmeddelande.

När den senaste nationella jamboreen ägde rum utanför Kristianstad 2017 deltog bland annat scouternas hedersordförande – Kung Carl XVI Gustaf.

Kungen är även hedersordförande för internationella World Scout Foundation.

Kung Carl XVI Gustaf under Jamboree17 utanför Kristianstad.Foto: PEO MÖLLER

Tusentals deltagare väntas

Scouterna skriver i sitt pressmeddelande att planeringen med Jamboree21 går vidare i nära samarbete med Kristianstads kommun och Event in Skåne. Båda stöttar beslutet att skjuta fram evenemanget och välkomnar alla deltagare till Norra Åsum sommaren 2022 i stället.

Allt som allt väntas 10 000 svenska scouter och ett tusental internationella deltagare.

– När vi äntligen kan få genomföra vårt läger så kommer alla scouter och ledare vara i ännu större behov av att träffas och uppleva äventyr ihop efter att ha levt med begränsningar så länge, säger lägerchefen Elin Jungevi.

TV: Ny video visar Madsens flykt från fängelset

Livstidsdömda Peter Madsen rymde från fängelset. Detta är övervakningsbilder där han ses rymma. Efter en lång polisinsats greps han. Mördaren tog en gisslan och hotade fängelsevakterna – med falskt bombbälte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!