I haven finns enorma mängder skräp, däribland mikroplaster som fiskar råkar äta och kvarlämnade fiskenät. Foto: Sea SheperdI haven finns enorma mängder skräp, däribland mikroplaster som fiskar råkar äta och kvarlämnade fiskenät. Foto: Sea Sheperd
I haven finns enorma mängder skräp, däribland mikroplaster som fiskar råkar äta och kvarlämnade fiskenät.  Foto: Sea Sheperd
Nedskräpningen av haven leder bland annat till att fiskar fastnar i så kallade "spöknät". Foto: Sea SheperdNedskräpningen av haven leder bland annat till att fiskar fastnar i så kallade "spöknät". Foto: Sea Sheperd
Nedskräpningen av haven leder bland annat till att fiskar fastnar i så kallade "spöknät".  Foto: Sea Sheperd

Enorma mängder skräp i haven skapar problem

Publicerad

I svenska hav finns det enorma mängder skräp.

Det har stor påverkan på fiskarna, som får magarna fulla med mikroplaster.

– Det är ett stort problem runt hela kusten, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

I alla världens hav är plasten det vanligaste skräpet och totalt rör det sig om mellan 5 till 13 ton plast som varje år sjunker ner i våra vatten, enligt Håll Sverige rent. De svenska haven är långt ifrån några undantag.

– Vi tycker att detta är ett allvarligt problem. Isabella Lövin (MP) har sagt att om vi inte gör något åt detta så har vi mer plast än fisk i haven 2050, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Nedbrytningen tar lång tid

Problemen med plast och annat skräp i haven är flera. Dels ser kusterna mindre trevliga ut när det flyter en massa skärp in mot land, och dessutom tar det lång tid innan plasten bryts ner.

– Både mängden plast och hoten mot fisken är stora problem. Det beror på flera saker, dels på det som vi konkret kan se. Bara längsmed Bohuskusten flyter det i land en massa skräp. Går man längs stränderna där ser man allt från stora dunkar till små plastpåsar, säger Karin Lexén.

– Sen tar det tid innan den här plasten bryts ner till ett grundämne igen. Så det som händer under tiden är att det bryts ner till mindre och mindre bitar tills det blir mikroplaster. 

Ett av många kvarlämnade fiskenät, så kallade "spöknät" i Öresund. Foto: Sea Shepherd

Dykare har hittat spöknät och plast

Emma Partanen är volontär i miljöorganisationen Sea Shepherd. Hon har nyligen dykt utanför Ven för att med egna ögon se hur mycket plast och annat skräp som det finns under ytan. 

– Vårt syfte är att dokumentera hur botten ser ut och hur Öresund egentligen mår. Det är svårt att veta hur området ser ut utan att ha sett det själv. Så det är mycket dokumentation som vi sysslar med, säger Emma Partanen. 

Vad har ni hittat? 

– När vi har dykt där nere så har vi hittat en del spöknät och plast. Djuren fastnar i näten, som flyter omkring vid stränderna. Eftersom det är mycket strömmar i Öresund så samlar näten upp sig..

Hur mycket skräp har ni hittat?

– Spöknät finns det stora mängder av. Vi kommer göra fler dyk i slutet på mars och början på april för att se om vi kan få upp något. 

Sea Shepherd

Sea Shepherd Conservation Society, SSCS, grundades 1977 och är en icke-vinstdrivande miljöorganisation som bevakar verksamheter ute till sjös. SSCS har som syfte att "stoppa förstörelsen av livsmiljö och slakten av de vilda djuren" i världens hav.

Fiskar äter mikroplasten

Plasten i haven kommer inte bara från plastpåsar eller dunkar som kastas i sjön. I kosmetiska produkter, olika kläder och i konstgräsplaner finns det också mikroplaster. Dessutom räcker det att en bil kommer körandes så gnids det av mikroplaster från bildäcken.

När de sedan hamnar i våra hav så kan det hända att de äts upp av fiskarna. 

– Det konkreta som vi vet är att mikroplasten ibland ersätter mat och att fiskarnas magar fylls med det. Sen vet vi fortfarande inte exakt vad det leder till. Det är något som det forskas om. Men mikroplasterna överhuvudtaget är ett enormt problem, säger Karin Lexén. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag