Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enkelt knep för att upptäcka dövblinda

Torbjörn Svensson, 32, från Viken i Höganäs, har diagnosen Ushers syndrom typ 2, vilket betyder att han är dövblind och har alltså grava syn- och hörselskador.
Foto: Privat
Med en röd märkning på käppen vill han signalera att han både har nedsatt syn och hörsel.

Torbjörn Svensson är dövblind och vill nu uppmärksamma andra människor om hur de lättast upptäcker andra med grava syn- och hörselproblem på ett enkelt sätt.

– Kom ihåg att röd tejp på vit en käpp betyder synskada och hörselnedsättning, säger Torbjörn.

Torbjörn Svensson, 32, från Viken i Höganäs kommun, har diagnosen Ushers syndrom typ 2, vilket betyder att han är dövblind och har alltså grava syn- och hörselskador.

Han har alltid haft syn- och hörselproblem men det försämrades med tiden och för tre år sedan fick han sin diagnos – och också sin första käpp som skulle hjälpa honom i vardagen.

"Röd tejp på vit käpp"

När han har käppen med sig så ser folk att han har en funktionsnedsättning och utgår från att han ser sämre – men inte att han också hör dåligt.

Det vill nu Torbjörn ändra på och med hjälp av ett Facebookinlägg uppmärksammar han andra på den röda märkningen på käppen som signalerar hans båda funktionsnedsättningar.

– Kom ihåg att röd tejp på vit en käpp betyder synskada och hörselnedsättning, skriver Torbjörn i inlägget.

Leder till särbehandling

Han menar att begreppet dövblindhet inte är så känt bland allmänheten och det leder till mycket okunskap och särbehandling.

– I många fall så får jag ingen respons alls då personer blir helt villrådiga på hur de skall bete sig eller göra när de inser att jag har dövblindhet.

– Jag har också varit med om fall där personer helt enkelt gett upp att försöka förklara eller hjälpa för att det inte vet hur de skall hantera kommunikationen, säger Torbjörn.

"Hand på axeln"

Det finns cirka 2 000 svenskar med dövblindhet. För att lättast kommunicera med personen som har det menar Torbjörn att man exempelvis kan använda sig av teckenspråk – antingen visuellt eller taktilt –, stå nära för att personen ska kunna läsa läppar, prata tydligt eller skriva digitalt.

– Sen är det viktigt att man lägger en hand på axeln för att uppmärksamma att man söker kontakt. Annars så går jag bara förbi dig utan att märka att du ens existerar, säger Torbjörn och fortsätter:

– En viktig sak är att inte störa i onödan eftersom en person med dövblindhet, som går längs en sträcka, lätt kan tappa orienteringen eller störa ledarhunden.