Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ena motorn small på flyg till Malmö

Det drabbade planet var ett fyrmotorigt Avro RJ – här ett likadant plan på en pressbild från flygbolaget BRA. Foto: FLYGBOLAGET BRA
Per Haakon som var med på planet har hörselproblem ännu flera timmar senare. Foto: PRIVAT
”Kaptenen kunde genomföra en vanlig flygning med de tre motorer som fungerade”, säger Anna Soltorp vid pressjouren på BRA. Foto: BRA

En av planets motorer gick sönder under en flygning från Bromma till Sturup på lördagseftermiddagen, rapporterar Sydsvenskan.

– Det small kraftigt och så upplevde jag det som en ljusblixt, säger passageraren Per Haakon.

Planet kunde landa normalt.

Flighten – ett fyrmotorigt Avro RJ från flygbolaget BRA med 80 passagerare – hade startat klockan 16.30 och hade kommit halvvägs när det small till i motorn och ett eldklot syntes.

– Jag blev först rädd när det small. Men sedan såg jag ut på motorn och allt verkade sitta kvar där det skulle, säger Per Haakon till Kvällsposten.

Han reste i ett sällskap med sex personer från Svenska Amerikansk Fotbollförbundet som hade varit uppe på årsmöte i Stockholm.

– Vi var fyra som satt på den sidan där det small och två som satt på andra sidan mittgången, berättar Per Haakon.

Upplevde en ljusblixt

– Vi satt och pratade och de två andra var vända mot oss. De såg ett eldklot från motorn vid smällen. Jag upplevde det som en ljusblixt.

Kabinpersonalen avbröt serveringen och piloten hörde av sig i högtalarsystemet, uppger Sydsvenskan. Han förklarade att det var fel på en av motorerna – men att det fanns tre motorer som fungerade.

Enligt piloten var det ingen nödsituation – det gick bra att flyga vidare. Halva sträckan var kvar.

Två av Per Haakons kolleger var flygrädda redan i förväg och blev riktigt tagna av incidenten.

Mådde dåligt och grät

– Damen som var i mitt sällskap mådde väldigt dåligt. Hon grät mycket och jag skulle inte tro att hon flyger igen i första taget, säger han.

Flera av resenärerna fick ont i öronen och problem med hörseln i samband med smällen. Fortfarande vid 21.30, när KvP pratar med Per Haakon, har han besvär.

– Jag har ont i örat. Det susar och håller på, säger han.

– Kvinnan som var med oss satt och lutade sig mot fönstret precis när det small. Hon tappade hörseln helt på ena örat.

Uppmanades söka läkare

När planet hade landat på Malmö airport gick piloten runt och pratade med de passagerare som stannat kvar för att få besked om vad som egentligen hade hänt.

De som hade problem med hörseln uppmanades att söka läkare om det inte gick över av sig självt.

– Piloten bad om ursäkt men vi sa att det så klart inte var hans fel, säger Per Haakon.

– Men jag undrade lite över att flygbolaget inte reagerade kraftigare. Det var en allvarlig incident och många blev skrämda men de verkade inte ta det så hårt.

Teknisk undersökning ska göras

Enligt Sydsvenskan ska en teknisk undersökning göras på olycksplanet. Det finns ännu ingen förklaring till det inträffade.

– Kaptenen kunde genomföra en vanlig flygning med de tre motorer som fungerade. Han pratade sedan med passagerarna om vad som hänt efter landningen, säger Anna Soltorp vid pressjouren på BRA flyg till Sydsvenskan.