Dansk polis betecknar nu situationen i Köpenhamn som mycket allvarlig efter den senaste dödsskjutningen. Foto: Mathias Øgendal
Dansk polis betecknar nu situationen i Köpenhamn som mycket allvarlig efter den senaste dödsskjutningen. Foto: Mathias Øgendal

Gripen efter dödsskjutning – satt i svensk bil

Publicerad
Uppdaterad

Ytterligare en dödsskjutning har inträffat i det gängkrig som rasar i Köpenhamn.

En 22-årig man är bekräftat avliden och en 19 årig man har skadats lindrigt i samband med den skjutning som inträffade under torsdagen.

En 28-årig man är gripen misstänkt för inblandning i dådet – när han greps satt han i en vit, svenskregistrerad hyrbil.

Larmet kom vid 16-tiden då skott avlossades i närheten av den vidsträckta Mjølnerparkens fotbollsplaner.

Enligt polisen träffades två personer som satt i en bil när de besköts. En tredje person som suttit i bilen flydde oskadd och hade sent på kvällen ännu inte hittats.

– Den tredje personen har vi ännu inte fått tag på. Honom vill vi gärna prata med. Vi är säkra på att skjutningen var planerad, sa politiinspektør Torben Svarrer vid en presskonferens.

Två mörkklädda, maskerade personer ska ha setts lämna platsen på moped efter skjutningen. Mopeden hittades senare övergiven.

Kopplas till gängvärlden

Vid 17.30-tiden meddelade Köpenhamnspolisen att en 22-årig man avlidit i samband med skottlossningen. 

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/928664305322594309

Den andre personen som träffades, en 19-årig man, ska ha skadats lindrigt, enligt polisen.

Köpenhamnspolisen meddelade under torsdagskvällen att man har en 28-årig man gripen misstänkt för inblandning i skjutningen. När han greps satt han i en vit, svenskregistrerad hyrbil.

Han fördes bort, iförd en heltäckande overall för att inte skada eventuella DNA-spår.

Svensk polis hade sent på torsdagskvällen inte fått någon förfrågan om att bistå sina danska kolleger i ärendet.

– Svensk polis är inte aktiverad i ärendet genom oss här på ledningscentralen i vart fall, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Enligt Köpenhamnspolisen är dödsskjutningen en del av det våldsamma gängkrig som rasar i Köpenhamn. Dansk polis betecknar nu situationen i Köpenhamn som mycket allvarlig.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/928738233118281729

– Vi tar den här situationen på största allvar. Vi har full förståelse för att medborgarna känner sig otrygga och bekymrade, sa polisdirektör Anne Tønner under torsdagens presskonferens.

Flera skottlossningar i området

Området kring Mjølnerparken har varit hårt drabbat av våld de senaste dagarna.

Senast under onsdagskvällen sköts en man i 25-årsåldern. Även han knyts av polisen till den kriminella gängmiljön.

Den 31 oktober sköts en gängmedlem till döds utanför ett vandrarhem och ytterligare två personer skadades när över 20 skott avlossades utanför vandrarhemmets entré.

Området är känt som hemvist för flera kriminella gäng, bland annat gänget Loyal to Familia – som av polis pekats ut som inblandat i flera skottlossningar de senaste månaderna.

Loyal to Familia har den senaste tiden expanderat kraftigt, bland annat in i Sverige. I Köpenhamn befinner de sig i konflikt med andra gäng, särskilt konkurrerande Brothas.

Detta har resulterat i flera skottlossningar på bland annat Nørrebro.

Enligt danska TV2 har 38 gängrelaterade skottlossningar inträffat i Köpenhamnsområdet sedan i juni. 24 personer har skadats och tre har skjutits till döds.

Enligt Köpenhamnspolisen har man frihetsberövat ett 60-tal personer i anslutning till gängkriget.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag