Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En rimlig anledning att frukta för sitt liv"

I tisdagens avsnitt av "Veckans brott" togs dödsskjutningen av två bröder i Vallåkra upp.
Foto: SVT
Leif GW Persson simulerade dödsskjutningen. En 69-årig man dömdes i tingsrätten för dråp. Nu ska fallet upp i hovrätten.
Foto: SVT

Här simulerar Leif GW Persson dödsskjutningen av två bröder i Vallåkra.

Nu ska skjutningen – där en 69-årig man dömdes för dråp – upp i hovrätten.

– Det borde bli ett lindrigare straff, eller att han frias helt, säger Leif GW Persson till Kvällsposten.

Den 14 oktober 2015 larmades polisen till den då 68-årige mannens bostad i Vallåkra utanför Helsingborg.

Två personer, två bröder i 20-årsåldern, hade där slutits ihjäl av den äldre mannen, efter att ha försökt ta sig in i bostaden.

Dubbelmord eller självförsvar, var rubriceringarna som delade rätten, och när dom föll i somras dömdes 68-åringen, nu 69 år gammal, till fyra års fängelse för dråp.

Domen överklagades dock och nu tas fallet upp i hovrätten. Åklagare menar att mannen ska dömas hårdare, till tio års fängelse, och försvaret menar att mannen ska frias.

Leif GW Persson: "Upplever ett dödshot"

I tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” i SVT går Leif GW Persson och Camilla Kvartoft igenom händelseförloppet, då mannen sköt ihjäl de båda bröderna genom sin ytterdörr.

Leif GW Persson utrustas med ett motsvarande gevär, placeras framför en återskapad dörr, utanför vilken det står två skådespelare som ska föreställa de två bröderna.

– Han tar det säkra före det osäkra. Han skjuter, pang, det första som träffar i bröstet. Och pang, så träffar han den andra snett bakifrån, i höger skuldra. Han upplever sig säkert som utsatt för ett dödshot. Han kan inte ta sig ut ur huset på ett annat sätt, säger Leif GW Persson i programmet och simulerar hur han avlossar två skott.

Leif GW Persson simulerar i programmet hur han avlossar två skott.
Foto: SVT

GW om straffet: "För mycket"

Frågan är om den dråpdömde mannen hade kunnat fatta något annat beslut än att avfyra de dödande skotten. Kunde han ha fått männen att lämna, kunde han ha avfyrat varningsskott?

– Jag tror inte att han var så där … det var säkert inga stora överläggningar, säger Leif GW Persson.

– Det är klart. Det finns ingenting som utesluter att det fanns anledning att göra det. Det mesta talar för att han har en rimlig anledning att frukta för sitt liv.

Men Leif GW Persson stannar inte vid att beskriva händelsen. Han säger också att han menar att straffet på fyra års fängelse är för hårt, och att mannen borde frias.

– Jag tycker det är för mycket, med tanke på omständigheterna. Det är väldigt lätt att sitta på läktaren i en rättssal och göra bedömningens att han borde besinna sig. I det här fallet har jag svårt att tro det. Han använde för mycket våld, menar tingsrätten. Jag vet inte vad alternativet skulle ha bestått i. Varningsskott kanske, men han tänkte väl inte på det, säger Leif GW Persson och fortsätter:

"Hur skulle han ha varnat?"

– Det här var det enda alternativ han hade. Hur skulle han ha varnat? De har hotat att ta kål på honom, de krossar rutan … han är så uppjagad att han skjuter på det naturliga viset, bang, bang.

När Kvällsposten pratar med Leif GW Persson efter programmet utvecklar han sitt resonemang.

– Som jag sa i programmet ... får du fyra år i fängelse, du kan misshandla någon oprovocerat, nästan så att de dör, och du får ändå inte fyra år. Jag tycker att fyra år är ett övermaga straff. Han borde få lindrigare straff, eller att han frias helt, säger Leif GW Persson till Kvällsposten.