Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En misstro mot det som är samhället

Sevedsplan i Malmö.
Foto: Meli Petersson Ellafi

”Vissa säger att vita inte kan uppleva rasism. Men det kan alla. Jag har själv märkt att en del invånare i segregerade områden inte vill ha svennar.”

Det säger Siavosh Derakhti, ordförande Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Här är tre olika röster om Kvällspostens artikel ”Hatet mot svennarna.”

Djupt rotat av många som aldrig varit en del av det svenska

Noria Manouchi (M), sitter i kommunstyrelsen i Malmö:

”Jag har besökt skolor där elever starkt skilde på sig själva och sådana som de kallade svenskar. Det är ofta ett uttryck för segregation. I vissa fall rå rasism. Hur som helst skapar det ett glapp mellan en själv och det som är samhället. En av de värsta formerna av utanförskap. Man bygger upp rädsla och ett eget hållningssätt till allt som är svenskt. En misstro mot det som är samhället.

Noria Manouchi: ”Jag har besökt skolor där elever starkt skilde på sig själva och sådana som de kallade svenskar.”
Foto: Meli Petersson Ellafi

Jag bor själv i Hermodsdal (miljonprogram i Malmö). När majoriteten av invånarna har invandrarbakgrund finns det människor som drabbas av samma känslor som en del svenskar har gentemot flyktingar. Något man inte känner till blir snabbt hotfullt.

Det här är ett svårt ämne och just därför måste det diskuteras, vridas och vändas. Det är klart att rasister kan få vatten på sin kvarn. Men vi kan inte sluta prata om rasism för att det gynnar vissa rasister.

Det finns också ett problem när föräldrarna, fortsätter säga till barnen att ”vi ska åka hem en dag”. Snart har man bott i Sverige i tio år, tjugo år, men fortsätter prata om att åka ”hem”. Många som föds och växer upp här blir kluvna redan i hemmet. Man känner sig inte som en del av samhället och kanske inte heller att det är värt att anstränga sig. Man ska ju ändå inte stanna.

Det finns de som bott här i två, tre generationer men absolut inte kallar sig svensk. De har samtidigt aldrig riktigt varit en del av det svenska. Det Sverige de ser handlar om arbetslöshet, utanförskap, stökiga skolor, dåliga betyg, brist på hopp. Då håller man fast vid en romantiserad bild av det gamla hemlandet.”


Vissa säger att vita inte kan uppleva rasism, men det kan alla
Siavosh Derakhti: ”Det är viktigt att ingen form av rasism sopas under mattan.”
Foto: Mikael Sjöberg

Siavosh Derakhti, ordförande Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet:
”Vissa säger att vita inte kan uppleva rasism. Men det kan alla. Jag har själv märkt att en del invånare i segregerade områden inte vill ha svennar.

Det är inte konstigt att det finns konflikter och motsättningar. Unga vänder sig till mig och är bekymrade över sin framtid. ”Går det att vara muslim i Sverige utan att få problem i framtiden?”. En del med svensk bakgrund säger att de blir attackerade för att de är svenskar. De får stryk, blir rånade. Men det är inte bara ”vitt och svart”, det finns motsättningar mellan folk med utländsk bakgrund också.

Det är viktigt att ingen form av rasism sopas under mattan. Då blir frågan så laddad att den riskerar att explodera. Folk som jobbar med unga, som är framtiden, får inte blunda för det här. Jag får ofta kritik när jag pratar om olika problem som finns. Det blir känsligt. Men jag anser att vi måste prata, utbilda oss, bjuda in varandra till samtal. Annars fastnar vi i rädslor, okunskap, avundsjuka. Jag tycker man måste lägga krut på föräldrarna. Redan när de sätter sina barn på förskolan. Att tvinga dem möta föräldrar av annan bakgrund för att få bort rädslor.”


Jag har aldrig upplevt en mer polariserad tid än den vi lever i nu
Karen Austin: ”Det gäller också att se att unga med muslimsk bakgrund påverkats av 11 september 2001 och att man inte gör något i Syrien. Den ilskan drabbar också vita som inte är inblandade.”

Karen Austin, demokratistrateg och styrelseledamot i Män för jämställdhet och i Feministiskt perspektiv:
“Det som gör mig förbannad är när människor förnekar strukturell rasism, när så många studier pekar på att den finns. Jag blir ledsen och arg när jag ser pålästa som jag känner som förminskar den postkoloniala historien, att vi ärvt bilden av araben som skurk och svarta som lata. Att samma personer som i andra lägen använder sig av historiens betydelse nu irriterar sig på begreppet identitetspolitik som handlar om erfarenhetsbaserad kunskap. Som egentligen handlar om grupper som inte är synliggjorda av makten och politiken. Och som behöver gå samman.

Det råder missförstånd om vad identitetspolitik faktiskt är. När vita män sitter och röstar på börsnoterade företag kallar vi det inte identitetspolitk men det är precis vad det är.

Sedan är det viktigt att kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt. Den arbetslöshet och sociala utarmning som skett i både landsbygd och storstad har skapat polarisering mellan olika grupper. Jag har aldrig upplevt en mer polariserad tid än den vi lever i nu.

När det saknas en generell välfärd och förs en politik som gör att människor känner sig förlorade är det lätt att vända sig mot det man inte känner igen. Klart vita kan utsättas för fördomar. Det gäller också att se att unga med muslimsk bakgrund påverkats av 11 september 2001 och att man inte gör något i Syrien. Den ilskan drabbar också vita som inte är inblandade, de blir en projektionsskärm.

När offentliga sektorn och skolorna inte tar ansvar utan det läggs på entreprenad hårdnar människor generellt.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!