Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-sympatisör misstänkt för förberedelse till terrorbrott

Föreningslokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö blev helt utbränd efter att okända kastat in brandbomber den 11 oktober förra året.
Foto: Polisen
Foto: TOMAS LEPRINCE

Den 30-åring som friades för attentatet mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö misstänkts för förberedelse till terroristbrott i Malmö. 

– Han är kallad till förhör och är på fri fot. Vi vet inte vad det här handlar om, säger Lars Edman som är 30-åringens advokat.

30-åringen friades helt från misstankarna men har under en längre tid hållits i förvar eftersom Säkerhetspolisen vill få honom utvisad.

– Det har inte gått att utvisa honom, varken till Saudiarabien eller Syrien, säger Lars Edman.

Mannen har i stället anmälningsplikt sedan han i somras släpptes från förvaret.

– Den har han skött såvitt jag vet, säger Lars Edman.

Utredningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål som ansvarar för förundersökningar av misstänkta terrorbrott.

Utredning mot kontaktman i Tyskland

Lars Edman uppger att han inte fått veta när Säkerhetspolisen ska hålla förhör med 30-åringen.

30-åringen blev aktuell på nytt i juni i år efter att tysk polis gripit en man i 23-årsåldern. Han misstänks vara medlem i terrororganisationen IS och riskerar upp till tio års fängelse. Tysk polis fick information om 23-åringen av svenska Säkerhetspolisen.

Den 23-årige mannen är flykting från Syrien och ska enligt åklagarmyndigheten i Karlsruhe ha varit verksam som kontaktperson mellan IS nyhetsbyrå Amaq och möjliga attentatsmän i IS tjänst.

30-åringen som åtalades för terrorbrottet mot föreningslokalen i Malmö hade täta kontakter med 23-åringen. Mannen friades eftersom han bland annat inte kunde bindas till brottsplatsen. 

Åklagaren kunde heller inte övertyga tingsrätten att det rörde sig om ett terroristbrott. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!