Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IS-sympatisör misstänkt för förberedelse till terrorbrott

Föreningslokalen på Norra Grängesbergsgatan i Malmö blev helt utbränd efter att okända kastat in brandbomber den 11 oktober förra året. Foto: Polisen
Foto: TOMAS LEPRINCE

Den 30-åring som friades för attentatet mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö misstänkts för förberedelse till terroristbrott i Malmö. 

– Han är kallad till förhör och är på fri fot. Vi vet inte vad det här handlar om, säger Lars Edman som är 30-åringens advokat.

30-åringen friades helt från misstankarna men har under en längre tid hållits i förvar eftersom Säkerhetspolisen vill få honom utvisad.

– Det har inte gått att utvisa honom, varken till Saudiarabien eller Syrien, säger Lars Edman.

Mannen har i stället anmälningsplikt sedan han i somras släpptes från förvaret.

– Den har han skött såvitt jag vet, säger Lars Edman.

Utredningen leds av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål som ansvarar för förundersökningar av misstänkta terrorbrott.

Utredning mot kontaktman i Tyskland

Lars Edman uppger att han inte fått veta när Säkerhetspolisen ska hålla förhör med 30-åringen.

30-åringen blev aktuell på nytt i juni i år efter att tysk polis gripit en man i 23-årsåldern. Han misstänks vara medlem i terrororganisationen IS och riskerar upp till tio års fängelse. Tysk polis fick information om 23-åringen av svenska Säkerhetspolisen.

Den 23-årige mannen är flykting från Syrien och ska enligt åklagarmyndigheten i Karlsruhe ha varit verksam som kontaktperson mellan IS nyhetsbyrå Amaq och möjliga attentatsmän i IS tjänst.

30-åringen som åtalades för terrorbrottet mot föreningslokalen i Malmö hade täta kontakter med 23-åringen. Mannen friades eftersom han bland annat inte kunde bindas till brottsplatsen. 

Åklagaren kunde heller inte övertyga tingsrätten att det rörde sig om ett terroristbrott.