Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En miljon svenskar kan ha sett utomjordiskt liv

Clas Svahn är övertygad om att det finns utomjordiskt liv.
Foto: Regionmuseet Kristianstad
En utställning om allmänhetens rapporter om okända fenomen har satts upp i Kristianstad.
Foto: Regionmuseet Kristianstad
Clas Svahn tror att en miljon människor sett okända fenomen på himlen som de inte kan förklara..
Foto: Regionmuseet Kristianstad
Claes Svahn, vice ordförande i UFO-Sverige.

Det är en av livets stora frågor. 

Men om du frågar Clas Svahn, vice ordförande i UFO-Sverige, är det inte rimligt att vi är ensamma i universum.

Enligt honom kan en miljon svenskar ha sett fenomen som kan kopplas till utomjordligt liv.

På den raka frågan om det finns liv i rymden tvekar inte Clas Svahn. Han är journalist på DN och har varit intresserad av astronomi sedan barnsben. Framför allt har okänt liv i kosmos fängslat honom. 

– Det tror jag. Tittar man i universum upptäcker man samma beståndsdelar som finns i liv runt nästan varje stjärna. Där uppstår nog liv ganska naturligt. Finns det intelligent liv? Kanske. Kosmos är jättegammalt. Finns det samtidigt som vi finns här? Det vet vi inte säkert, säger Clas Svahn, vice ordförande i UFO-Sverige.

– De kanske har sprängt varandra i luften, eller så kommer de om några tusen eller miljoner år. Det är stora frågor. Men kosmos är rätt stort också. 

Utställningen i Kristianstad är öppen till 10 mars.
Foto: Regionmuseet Kristianstad

Fick in 272 rapporter

En stor del av det UFO-Sverige gör är att samla in vittnesmål från svenskar som sett, för dem, okända fenomen på himlen. Det kan vara ljusprickar eller föremål i fjärran som rör på sig.

Förra året rapporterades 272 fenomen på himlen. UFO-Sverige arbetar med att hitta förklaringar till fenomenen. 

– Går man bet på det, att vi misslyckas med att hitta en förklaring... Det är de fallen som är mest lockande. Och de får beteckningen UFO, oidentifierat flygande objekt, säger Clas Svahn. 

En miljon kan ha sett fenomen

Enligt honom kan upp till en miljon människor i Sverige ha sett okända fenomen på himlen. Några av dem kan eventuellt kopplas till utomjordiskt liv.

Genom dörrknackning pratade Clas Svahn med 1600 svenskar. Cirka tio procent av dem uppgav att de sett något på himlen som de inte kan förklara.

– Så ungefär en miljon svenskar kan ha burit på något som gnagt hela livet, och som de inte berättat för någon annan än sin familj, säger han. 

– När man kommer till de här sista procenten, där man inte hittar någon förklaring. Då sätter vi in extra kraft energi för att gå djupare för att ta reda på vad som ligger bakom rapporterna. 

Clas Svahn påstår att han sett okända fenomen han inte kunnat förklara.
Foto: Regionmuseet Kristianstad

Såg tre plus flyga

Clas Svahn beskriver att han och hans hustru en gång såg ett fenomen ingen av dem har kunnat förklara. 

– Vi stod och tittade på den fantastiska stjärnhimlen, då dök det upp ur mörkret. Tre stycken lysande plustecken som flög över oss. 

– Då var jag ordförande i UFO-Sverige och vi gjorde allt ”by the book”. Vi gick in och satte oss i varsitt rum, mitt i natten. Vi pratade inte med varandra och skrev i varsitt rapportformulär. Vi hade sett precis samma sak, och det är fortfarande en gåta vad vi såg. 

Unik utställning

Nu har en unik utställning på temat öppnat i Kristianstad. Det är regionmuseet som arrangerar en utställning på de rapporter UFO-Sverige fått in genom åren. 

– Utställningen handlar om vad UFO-Sverige arbetar med och om de rapporter vi fått in och tycker är bra. Det är modeller, modeller och bra bilder på det människor påståt att man sett. Vi är väldigt nöjda med utställningen. Det är första gången en utställning hålls utanför UFO-Sveriges regi. 

”Finns det intelligent liv? Kanske”
Foto: Regionmuseet Kristianstad

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!