Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En månad utan skjutningar för första gången på tre år

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den här bilen använde skytten som mördade tre män på Drottninggatan i Malmö. Ett av de tilltänkta offren misstänks ha varit en 21-åring som nu är efterlyst av spansk och dansk polis för bland annat mord.
Foto: Polisen
Antalet skjutningar i Malmö 2016, 2017 och 2018
Foto: Fakta: Polisen i Malmö

Mordet i Nydala, avrättningen på Censorsgatan - gänget som började använda sprängdeg i stället för att skjuta samt en gemensam insats med spansk polis gav resultat.

Mars månad blev den första månaden på tre år utan en enda skjutning i Malmö.

Men ytterligare en faktor blev förödande för Malmös kriminella nätverk - deras girighet.

Polismästare Stefan Sintéus pratade häromdagen med företrädare för åklagarkammaren i Malmö. Under samtalet fick han en summering av antalet häktade i Malmö. Siffran landar för närvarande på 123 häktade.

– Det är många för att vara Malmö, säger Stefan Sintéus.

Han ser flera förklaringar till att det kunde bli så att mars månad förflöt utan en enda skjutning vilket är första gången sedan september 2015, något som Radio Malmöhus var först med att berätta om.

– Det är en kombination av flera omständigheter. Vi har genomfört flera framgångsrika mordutredningar, men det handlar också om att vi inlett Sluta skjut-satsningen och det så kallade Spanien-ärendet har också varit betydelsefullt, säger Stefan Sinteus.

I Sluta Skjut-satsningen som görs tillsammans med Malmö stad, socialtjänsten och Kriminalvården erbjuds kriminella möjligheten att få stöd för att lämna det kriminella livet. 

Betydligt lugnare

Kvällsposten har tidigare rapporterat att situationen bland de kriminella i Malmö numera präglas av ständiga dödshot och hemliga dödslistor på personer som riskerar att bli mördade på grund av verkliga eller inbillade konflikter.

– Det är betydligt lugnare men det finns fortfarande några som är rätt offensiva. Men vi finns på plats bland annat ute på krogar, säger Stefan Stefan Sintéus.

Uppmärksamheten från polisen och täta kontroller innebär att kriminella får svårare att visa sig ute med dyrbarheter och kontanter.

– Vi är ganska nära dem och det är de väl medvetna om. Vi har ett bra samarbete med Kronofogden och beslagtar både kontanter och lyxklockor från kriminella som har obetalda skulder. De ska inte kunna flasha med sina pengar, säger Stefan Sintéus.

Mordåtal mot nätverk

För närvarande pågår två mordrättegångar i Malmö som skär rakt in i flera kriminella nätverk. Rättegången om mordet på Nydala förra året och rättegången mot en 21-årig man för ett mord på Censorsgatan i Malmö 2016. Åklagaren har beskrivit mordet som en ren avrättning. 

Det som Stefan Sintéus kallar för Spanien-ärendet handlar om en grupp Malmöbor som etablerat sig i området kring Malaga och misstänks för flera mord. Den här grupperingen har enligt Kvällspostens källor haft en avgörande roll för smuggling av cannabis till Sverige via Malmö.

Nätverket använde främst skåpbilar med dolda lönnfack som styrdes elektroniskt. Transportkedjan slogs sönder efter ett framgångsrikt samarbete mellan Tullverket och Malmöpolisen. Men den misstänkte huvudmannen, en 21-årig Malmöbo åkte inte fast. Varken för narkotikasmuggling eller de mord i Malmö som han varit misstänkt för.

Här filmas en 22-årig man från Malmö när han ska överlämna knark som transporterats i en bil med lönnfack från Malmö. Han ingick i ett hemligt nätverk från Malmö som misstänks ha koppling till en 21-åring som jagas av spansk polis för mord.
Foto: Polisen

21-årig nyckelperson på flykt

Morden han varit misstänkt för har kopplats bland annat till cannabishantering. 21-åringen själv är efterlyst av spansk polis och blev skottskadad vid trippelmordet på Drottninggatan i Malmö i somras. Men flera personer i hans nätverk har utlämnats till Spanien eller sitter häktade i Malmö för andra brott.

Ett annat tillslag kan ha haft betydelse för att ett visst lugn infunnit sig i Malmö. Polisen har också slagit ut en gruppering som började använda sprängdeg.

– Vi såg hur det övergick till sprängningar i stället för att skjuta, säger Stefan Sintéus.

Tillslaget mot den grupperingen blev enligt Kvällspostens källor ett strategiskt mål. Sedan en tid sitter nu flera personer i grupperingen häktade. En av dem är en Malmöbo som misstänks ha anstiftat flera attentat med sprängdeg som dolts i kaffetermosar. 

Girigheten blev deras fall

En annan omständighet har sannolikt haft en stor betydelse - de kriminellas girighet.

Hösten 2017 blev flera kriminella nätverk i Malmö intresserade av en ny typ av bedrägerier, det som polisen kallar vishing men också benämns som bedrägerier där främst äldre luras att lämna ut koder från sina bankdosor eller använda sina mobila bank-ID på fel sätt.

Pengarna tycktes vara lättförtjänta och drog till sig ett stort antal tungt kriminella i Malmö som förekommer i utredningar av mord, narkotikahantering och grova våldsbrott. Efterhand har vishing spridits till andra tungt kriminella nätverk i andra delar av Sverige.

Rättegången för mordet på en man som sköts i Nydala förra sommaren pågår för närvarande i Malmö tingsrätt. Offret sköts med flera skott. En man skottskadades men överlevde och har vittnat mot skytten och de tre andra männen.
Foto: Fritz Schibli

Men för Malmös kriminella nätverk blev det som först tycktes vara en ingång till snabba pengar också deras fall. Den här typen av bedrägerier är visserligen enkla att genomföra men de digitala spåren efter gärningsmännen är mycket svåra att dölja.

Skånepolisen har fått omkull fyra sådana ligor i Malmö och bland dem finns flera tungt kriminellt belastade. Utredningen av mordet på Nydala sommaren 2018 kunde bland annat lösas eftersom det pågick telefonavlyssning av de inblandade. 

Minst två män som misstänks ha haft nära samröre med den 21-åring som jagas för mord i Spanien och var nära att bli skjuten på Drottninggatan i Malmö i somras har häktats för misstänkt inblandning i vishingbedrägerier.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!