Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sambons känslor efter polisens genombrott

En av de två misstänkta i det förmodade mordet på Gert-Inge Bertinsson har gripits i Tyskland. Detta efter att polisen efterlyst två ukrainska män.
Polisstationen i Königs Wusterhausen, Tyskland. Foto: Magnus Falkehed
Männen misstänks för modet på Gert-Inge Bertinsson, 70.

MITTENWALDE/STOCKHOLM. En av männen som jagats för mordet på Gert-Inge, 70, har gripits.

– Det var det här vi alla hoppades på, säger Gert-Inges sambo.

Enligt Smålands-Posten greps han på en motorväg som leder till staden Dresden i Tyskland.

Samtidigt vädjar polisen om tips för att nå ett genombrott i utredningen om försvunna Olle – som kopplas till mordet på Gert-Inge.

Intill motorvägen i riktning mot Dresden och den tjeckiska gränsen ligger samhället Mittenwalde med det närliggande Königs Wusterhausen, där ortens polisstation ligger i en grå sekelskiftsbyggnad.

Hit, men inte längre, kom den eftersökte ukrainska medborgaren. Eller åtminstone en av de två; Oleksander Traiduk och Yaroslav Lavryniv.

– Det var bara en av dem, säger en polis som i övrigt hänvisar till ett befäl. Även han hänvisar till polisregionen officiella talesmän, men preciserar att den arresterade mannen nu har förts till ett annat häkte.

– Där får han sitta tills åklagarens procedur är färdig och han har tagit ställning till svenskarnas förfrågan, säger han.

Mannen greps ungefär nio timmars körning från den ukrainska gränsen.

Det var under tisdagen som polisen gick ut med namn och bild på de två misstänka männen. 

Polisen region syd efterlyser två män som är misstänkta för mord i Markaryd 2019-07-31. De båda männen, Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk är häktade i sin utevaro misstänkta för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Oleksandr Traiduk är också misstänkt för försök till kortbedrägeri”, skrev polisen. 

En man gripen för mordet på Gert-Inge.
Bilen som kopplas till såväl mordet på Gert-Inge som till Olles försvinnande. Foto: POLISEN

Och senare ledde den internationella efterlysningen till ett genombrott. 

– En person är gripen i Tyskland. Det skedde i går (under tisdagen), sa vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson på onsdagsmorgonen.

I nuläget vill hon inte berätta vem av de två männen det gäller. I stället inleds en process med att få honom utlämnad till Sverige.

– Svensk polis kommer att ta kontakt med tysk polis. Arresteringsordern som finns skickas dit och sedan kommer tysk polis att agera, förhoppningsvis kommer han att skickas till Sverige. Detta är början på den resan, säger Rudinsson.

Brevbäraren Morgam Hellsten med vännen Jari Reconius. Morgam har sett en bil i Malå – som polisen misstänker är samma bil som stals av Gert-Inge i Markaryd. Foto: Nina Svanberg

Vill titta närmare på Gert-Inges bil

En av sakerna som den svenska polisen nu vill titta närmare på är om även Gert-Inges bil, en guldfärgad Volvo XC90 som har varit försvunnen, också hittades i samband med gripandet.

– Vi har inte hört någonting om bilen än så länge. Men vi kommer att kontakta den tyska polisen för att få fram informationen vi vill ha. Han kommer att begäras utlämnad till Sverige, men det kan ta lite olika lång tid, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg.

Beskedet att en av de jagade männen har gripits välkomnas av Gert-Inges sambo:

– Det var det här vi alla hoppades på, att polisen skulle ta dem. Vi har gjort allt vi har kunnat för att stötta polisen, de har gjort ett fantastiskt bra arbete.

– Han (Gert-Inge) kommer inte att komma tillbaka oavsett. Det enda som kan uppnås nu är att de som gjorde det straffas för det. Och kanske att vi kan få reda på varför det här har hänt. Det är den enda lilla trösten som finns. Om någon har gjort något så grovt vill man att de ska gripas och straffas.

Utreder koppling

Senast Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk syntes till i Stockholm 5 augusti. Då fångades de på en kamera när de försökte ta ut pengar på Gert-Inge Bertinssons bankomatkort.

Ett annat spår i fallet har varit Gert-Inge Bertinssons bil som stals i samband med försvinnandet. Den påträffades senare i Adak i Malå kommun i Västerbotten. 

Försvunna Olle, 80. Foto: Privat

Dagen därpå försvann ytterligare en äldre man, 80-åriga Olle, från området. Det ärendet utreds nu som misstänkt människorov.

– Vi har indikationer på att de två männen befunnit sig i Malåtrakten under förmiddagen den 3 augusti. Det är samma dag som Olle försvann, säger Johan Kristiansson vid polisen i Skellefteå till Norran.

Polisen i Syd har tidigare uppgett att de två regionerna utreder om det finns någon koppling mellan fallen. 

Kvinna hittade ett röstkort

6 augusti hittade en kvinna som rastade sin hund i skogen i Adak ett röstkort adresserat till Markaryd, med direkt koppling till Gert-Inge Bertinsson.

Ett röstkort som kopplas till Gert-Inge har hittats i trakten där Olle försvann. Foto: PRIVAT

Under tisdagen uppgav dock polisen i Nord att det i nuläget inte finns några konkreta kopplingar mellan Olles försvinnande och det misstänkta mordet i Markaryd.

Vi följer upp alla saker som eventuellt kan ha en koppling till försvinnandet. Vi har inget något konkret som länkar någon bil samman med vårt ärende,” skrev Malin Axroth, polisområdeskommunikatör i Västerbotten, i ett mejl.