En man hittades skjuten vid 20-tiden på juldagskvällen vid ett industriområde i Malmö. Foto: Mikael NilssonEn man hittades skjuten vid 20-tiden på juldagskvällen vid ett industriområde i Malmö. Foto: Mikael Nilsson
En man hittades skjuten vid 20-tiden på juldagskvällen vid ett industriområde i Malmö. Foto: Mikael Nilsson
Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans, men där kunde man konstatera att mannen avlidit på grund av skottskador. Foto: Mikael NilssonDen skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans, men där kunde man konstatera att mannen avlidit på grund av skottskador. Foto: Mikael Nilsson
Den skadade mannen fördes till sjukhus med ambulans, men där kunde man konstatera att mannen avlidit på grund av skottskador. Foto: Mikael Nilsson

En man är död efter skottlossning i Malmö

Publicerad

MALMÖ. Mitt under julfirandet utbröt skottlossning på juldagskvällen i Malmö och en man träffades av ett okänt antal skott.

Trots upplivningsförsök gick hans liv inte att rädda - i morse jagades hans mördare av ett stort polispådrag.

– Vi jobbar febrilt med det här, säger Linda Pleym vid Skånepolisen.

Mordet skedde i ett industriområde på Västanforsgatan strax efter klockan 20. Polisen fick uppgifter om mordet via ett telefonsamtal till växeln.

– Vi fick ett samtal om att en person skulle vara skadad där och utsatt för grovt våld. Samtalet kopplades in som högprioriterat till ledningscentralen och härifrån larmade vi SOS om att skicka en ambulans, säger Linda Pleym.

Flera patruller var snabbt på plats och i en lokal på adressen hittades den skjutne mannen.

Mannen var enligt uppgift till Kvällsposten död redan när ambulanspersonal och polis kom fram. Alla upplivningsförsök var förgäves.

– En okänd man kom in med skottskador till akuten i Malmö och dödförklarades på sjukhuset, säger Thomas Nilsson vid Region Skånes pressjour.

Lokalen där han sköts ligger på Västanforsgatan, en mindre gata nära Norra Grängesbergsgatan i stadsdelen Sofielund.

Tidigare mord i området

I området finns flera industrilokaler men också flera svartklubbar. Bland annat den kafélokal där en man sköts ihjäl den 26 december 2011 av en man som var maskerad med en halloweenmask för ansiktet. Då skottskadades ytterligare två personer.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska lokalen där mannen som mördades på juldagen vara en svartklubb, den uppgiften vill polisen i nuläget vare sig bekräfta eller dementera.

– Jag vet faktiskt inte vad det är för lokal, säger Linda Pleym.

Gatan utanför entrén till lokalen spärrades omedelbart av efter mordet i jakt på spår efter mördaren.

Under kvällen kom även tekniker till adressen för en brottplatsundersökning i lokalen, även vapenhundar syntes i närområdet utanför lokalen.

Teknikerna jobbar för att se vilka säkringsbara spår om finns på platsen, förklarar Linda Pleym.

Inledningsvis var den mördade mannen okänd för polisen men vid midnatt hade man lyckats identifiera honom och arbetet med att underrätta hans anhöriga pågick då.

Utredningen drivs av länskriminalen i Skåne men utredningsledaren ville i natt inte lämna några kommenterar.

Polisen är i övrigt återhållsam med detaljer kring mordoffret. Utredningsledaren vill heller inte berätta hur många skott som avlossats eller hur många som träffade mannen.

– I nuläget går vi inte ut med några detaljer alls kring den här skjutningen med hänvisning till att det är en pågående förundersökning om ett grovt brott, säger Stig Möller, inre befäl vid Malmöpolisen.

Jakt på mördare i natt

Men ett stort polispådrag jobbade i natt med mördarjakten. Bland annat med kartläggning av offret och hans bakgrund.

– Vi jobbar febrilt med det här, både inre och yttre spaning, säger Linda Pleym.

Polisen misstänker dock att hela eller delar av händelseförloppet kan ha setts av vittnen.

– Vi har hållit förhör med vittnen kring ärendet. Jag har inga detaljer om vad de har sett eller vad de kan ha för uppgifter att lämna, men vi vill ha uppgifter från personer som kan ha information om ärendet, säger Linda Pleym.

Det fanns ännu i natt ingen misstänkt för mordet.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag