Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En kungsörn har flyttat in hemma hos Anders

I lördags flyttade den skadade kungsörnen in hos Anders Måhlén.
Foto: Göran Johansson/Sydostnyheter

Ölänningen Anders Måhlén har fått en ovanlig inneboende.

I lördags flyttade den skadade kungsörnen in.

– Man får se upp med klorna. De är mellan fem och tio centimeter långa och vassa som knivar, säger Anders.

Det var Barometern som först berättade historien om Anders Måhlén och hans tillfälliga gäst.

I fredagskväll hittades en skadad kungsörn på Ölands södra udde. På lördagen stängde Anders in den i en kattbur, packade bilen och tog med sig rovfågeln till en veterinär i Färjestaden.

– Den hade en skadad vinge men den verkade inte vara bruten. Nu bor fågeln hemma hos mig i en trång bur så att den inte ska flaxa med vingen, säger han.

Anders Måhlén har jobbat med viltvård i tio år och är med i Ölands lokalavdelning för KFV, katastrofhjälp för fåglar och vilt.

– Vi brukar hjälpa svanar och jag har haft några havsörnar hemma hos mig tidigare, men det här är första gången jag kommit så nära en kungsörn. Den är verkligen majestätisk och mäter nog 160 centimeter mellan vingarna.

Äter grytbitar av nötkött

– Och den är blixtrande arg och hugger med klorna, så man får passa sig. Jag har fått lite småsår. Det gäller att ha tjocka kläder och tjocka vantar, säger Anders.

Kungsörnen är ringmärkt och har kunnat spåras till Hälsingland i Norrland. Efter att ha ungfågelvandrat har den kommit till Öland och skadats. Anders vet inte av vad.

Om två veckor hoppas Anders Måhlén att skadan ska vara läkt.

– Innan vi släpper ut den igen måste vi kolla så att den kan flyga bra. Jag har för små burar för det så jag får nog ta med den till Skanör eller Kolmården. Där har de lämpliga anläggningar.

Men först ska rovfågeln återhämta sig och slicka såren hemma hos Anders.

– Den bor ute i svinstian som jag har byggt om. Där får den grytbitar av nötkött, som är förstärkta med vitaminer och kalk. Det duger inte med människomat för en sån här fågel. Köttbullar och potatis funkar inte, säger Anders.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!