Shadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria ArvidssonShadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria Arvidsson
Shadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria Arvidsson
Den här bilden är från förra årets lucia-arrangemang på Tågaborgsskolan.Den här bilden är från förra årets lucia-arrangemang på Tågaborgsskolan.
Den här bilden är från förra årets lucia-arrangemang på Tågaborgsskolan.
Shadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria ArvidssonShadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria Arvidsson
Shadi Hejar och Emilia Mattsson är både kompisar och lucior på skolan. Foto: Maria Arvidsson

En kille och en tjej – båda är lucior i skolan

Publicerad

Jämlikt och rättvist.

Så vill både elever och personal på Tågaborgsskolan i Helsingborg fira lucia.

Följden blir förstås ett helt jämlikt arrangemang - med både Emilia Mattsson, 15, och Shadi Hejar, 16, som lucior.

Luciafirandet i Sverige har sin bakgrund i folktro, legender och historiska fakta. Traditionen föreskriver att lucia är en flicka med långt hår och med ljus i håret.

Men på Tågaborgsskolan i Helsingborg har man valt att gå utanför ramarna - och valt både en tjej och en kille som lucia.

– Vi är en modern skola som står för allas lika värde, säger rektorn Maria Wikström. Då passar två lucior bra in i sammanhanget.

Det hela startade för tre år sedan och nu får eleverna i årskurs nio anmäla sig om de är intresserade. Lotten avgör sedan vilka som får vara lucior.

Förtjusta

I år föll turen på Emilia Mattson, 15, och Shadi Hejar, 16.

Båda är förtjusta över förtroendet och lovar att de ska göra allt för att lysa upp decembermörkret för både sina kompisar och lärare.

Skolan har barn från förskoleåldern till nionde klass. Sammanlagt går där drygt femhundra elever. 

Tågaborgsskolan i Helsingborg vill vara en jämlik skola.

Under tisdagskvällen är det genrep för föräldrar och syskon. På onsdagsmorgonen - luciadagen - väntar så den pampiga föreställningen i skolans gymnastiksal.

Sammanlagt väntas ett hundratal elever delta i luciatåget och sjunga om både lucia och Staffans stalledrängar.

Enligt rektorn Maria Wikström kan vem som helst vara lucior. Man kan välja på stjärngosse, tomte eller vad som helst också. Det spelar ingen roll vilket kön man har eller vilken nationalitet.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Gerd, 90, lucia med barnen: "Har drömt om det" 

 

Första gången

– Hittills har den nyinförda traditionen tagits emot väl av både elever och föräldrar, säger hon.

Både Emilia Mattsson och Shadi Hejar ser fram emot det speciella uppdraget.

För Shadis del är det första gången han är lucia. Han tycker det är väldigt roligt och fint med luciatåg.

Emilia har drömt om att få vara lucia sedan hon var liten och blev jätteglad när hon fick chansen.

–Vi ska göra det här till en toppenupplevelse för alla, säger de.

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag