Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En käftsmäll för alla som tror att rasism inte finns”

Benjamin Antwi släpades av tåget i Malmö – se omdiskuterade händelsen
Kamyar Alinejad, projektledare på Skåne Stadsmission och Johanna Ingemarsson, jurist på Malmö Mot Diskriminering.Foto: Eva Emmelin/Skåne Stadsmission
Liv Palm, enhetschef på Skåne Stadsmissions verksamhet för barn och unga.Foto: PRESSBILD

Kamyar Alinejad har tröttnat på rasprofilering och diskriminering.

Nu leder han ett nytt projekt som beviljats 700 000 kronor i stöd för att hjälpa ungdomar som känner sig utsatta.

– Det kommer att bli en riktig käftsmäll för alla som tror att rasprofilering och strukturell rasism inte finns här i Sverige, säger Kamyar Alinejad. 

Det nya projektet går under namnet ”Du ser ut som någon vi letar efter – rasprofilering utifrån ungas egna röster” och är ett samarbete mellan Skåne stadsmission och Malmö mot diskriminering.

Med start i september är syftet att utbilda barn och unga vilka rättigheter de har när de stöter på diskriminering kopplat till sin hudfärg. 

– Människor i Sverige som har ett utseende eller ett namn som gör att de tolkas som ”icke-svenskar” har utsatts för rasprofilering och/eller strukturell rasism. Det är liksom inga frågetecken kring det, det är så det är, säger projektledaren Kamyar Alinejad, som också är S-politiker i Malmö, i ett pressmeddelande.

Ska prövas juridiskt

Tillsammans med juristen Johanna Ingemarsson kommer han att söka upp ungdomar mellan 13 och 25 år som behöver kunskap om rasprofilering och som vill göra sin röst hörd, enligt pressmeddelandet.

I det ingår att de som känt sig utsatta för rasprofilering kan få sina ärenden juridiskt prövade.

– Lagstiftningen kring rasprofilering är både otydlig och oprövad. Det här projektet är ett steg på vägen för att få till en granskning av något som berör många drabbade väldigt illa. Vi kommer att följa upp ett antal av de situationer som deltagarna i projektet har varit utsatta för rättsligt, för att se till att deras ärenden blir prövade, säger Johanna Ingemarsson, jurist vid Malmö mot diskriminering. 

700 000 kronor i bidrag

Skåne stadsmission har beviljats bidrag på 700 000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor för att aktivt motverka rasism och intolerans.

– Just nu är fokus på rasprofilering och polisvåld i USA, och det är lätt att tänka att vi inte har problem här hemma. Men vi som arbetat med ungdomar i Malmö i många år vill synliggöra och lyfta vad vi ser i Sverige och Skåne, med särskilt fokus på barn och unga och deras rättigheter, säger Liv Palm, enhetschef på Skåne Stadsmissions verksamhet för barn och unga, på deras hemsida.

TV: Man gripen för mordet på Kjäll Gustafsson i Gislaved

Man anhållen för mordet på Kjäll Gustafsson – nio månader senare

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!