Foto: Mikael Nilsson
 Foto: Mikael Nilsson

Polisens kraftsamling – går upp i stabsläge

Publicerad
Uppdaterad

En 21-årig man är död efter ett stort bråk vid ett industriområde utomhus i utkanten av Helsingborg. Två andra har förts till sjukhus, uppger polisen.

Händelsen har medfört att polisen valt att gå upp i stabsläge.

– Det ses som en särskild händelse, man arbetar i stabsläge med den här utredningen, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

Inom loppet av drygt en vecka har det skett två mord i staden.  

Polisen fick in larmet omkring klockan 23.15 på lördagskvällen och skickade flera patruller till platsen. Larmet gällde ett bråk på Bredgatan med flera personer inblandade.

Två skadade personer hittades på gatan. Polispatrullerna påbörjade vårdåtgärder i väntan på ambulans. 

En 21-årig, identifierad, man ska ha avlidit av sina skador. 

Han dödförklarades på platsen. 

Det är ännu okänt vad som utlöst det våldsamma bråket.

– Vi har inga klara uppfattningar i den frågan i nuläget, säger Mattias Andersson, yttre befäl vid polisen i Region Syd, till Kvällsposten. Vi försöker nu, genom förhör med vittnen, få en klarhet i vad som har hänt. 

Situationen har medfört att polisen har samlat sina resurser och nu gått upp i stabsläge.

– Det ses som en särskild händelse, man arbetar i stabsläge med den här utredningen. Vid större händelser, som i detta fall: mord och mordförsök, kraftsamlar vi våra resurser för att kunna utföra de insatser som krävs. Man avsätter speciella resurser till en specifik händelse för att hantera det så effektivt som möjligt, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

En allvarligt skadad efter bråket

Utöver den döde mannen skadades ytterligare två personer i bråket, enligt polisen.

– En är allvarligt och en lindrigt skadad, säger Calle Persson, pressinformatör vid polisens regionledningscentral.

Under morgonen bekräftar polisen i region Syd för Kvällsposten att någon form av stickvapen har använts vid mordet.

– Skadorna tyder på att ett stickvapen har använts, säger Mattias Andersson. 

Enligt vittnen ska uppemot sju till åtta personer ha varit inblandade i bråket, men enligt polisen kan siffrorna komma att ändras.

Brottsrubriceringen oklar

Polisen utreder händelsen som mord samt försök till mord i två fall. Brottsplatsen spärrades under natten i väntan på att kriminaltekniker ska anlända. 

Utredningen går nu in i en ny fas. 

– Det görs bland annat med hjälp av teknisk undersökning, inre spaning, yttre spaning, förhör med vittnen. Det är ett stort arbete med att samla in så mycket som möjligt för att ta reda på vad som har hänt, säger Calle Persson. 

Är det många som har sett vad som har hänt?

– Vi har några som har kontaktat oss och som vi har hållit förhör med för att samla information, säger Mattias Andersson, yttre befäl. 

Den inkomna informationen ska nu utredas.

– I den fortsatta utredningen kommer vi bland annat gå igenom den information som har framkommit i förhören som har hållits. Troligtvis kommer vi att höra den lindrigt skadade målsäganden på nytt. Om vi kan prata med den allvarligt skadade mannen får vi se, säger Anna Göransson.

Skett vid ett industriområde

Bråket, som slutade med ett mord och två fall av mordförsök, har skett i ett ensligt industriområde i utkanten av Helsingborg. Det finns personer som vittnar om att det har hörts skott, men det har polisen inte kunnat belägga.

– Det finns inget som tyder på att skjutvapen har använts, säger Mattias Andersson. Skadorna tyder snarare på stickvapen.

Ingen är ännu gripen för mordet och mordförsöken. 

– Ingen är frihetsberövad i ärendet, säger Mattias Andersson. 

Andra mordet i Helsingborg på en vecka

Mordet i Helsingborg är det andra i staden på kort tid. Förra fredagen sköts en man till döds Närlundaområdet. 

Polisen ser i nuläget inget direkt samband mellan fallen.

– Jag ser ingen koppling mellan de här fallen, men det är en tråkig utveckling och tyvärr något som inträffar med jämna mellanrum, säger Mattias Andersson. Nu är det kanske mer otur och slumpen att det här sker så tätt mellan varandra. 

Enligt SVT har polisen hittat föremål på platsen i industriområdet – men de kan inte gå in på vilka. 

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag