I Danmark krävs det att man kan visa upp ett coronapass för att delta i flera aktiviteter eller besöka restauranger.
Coronapasset fungerar som ett bevis på att man antingen har fått sin första vaccindos, har varit smittad under det senaste halvåret, eller har testat negativt under de senaste 72 timmarna.
Nu kommer statistik som visar att en femtedel av de som smittats av covid-19 i Danmark under perioden 1 mars till 13 juni hade fått sin första vaccindos. Detta får en del experter att kräva att coronapasset ska vara giltigt bara om man är fullvaccinerad efter två doser.
De nuvarande reglerna skrevs innan deltavarianten hade tagit sig in i Danmark.
– Det gör att coronapasset inte har samma effekt nu. Det ska skapa en säkerhet att den som visar ett coronapass inte är smittsam, säger Christian Wejse på institutet för folkhälsa på Århus universitet till TV2.

”En av flera metoder”
Men Tyra Grova Krause, på Statens Serum Institut, tycker inte att de nya siffrorna bör leda till en förändring av coronapasset. Enligt henne har det aldrig varit tänkt som en 100 procent säker dokumentation för att man inte är smittad med covid-19.
– Det är en av flera metoder med syfte att minska smittspridningen generellt. Så jag tycker inte man ska ändra på det just. Dessutom kommer en stor del av befolkningen få sin andra vaccindos inom en månads tid.
Undersökningen från SSI visar också att det endast är 0,1 procent av de som är fullvaccinerade som smittats av coronaviruset. Det är alltså en av tusen.
Strax över fyra miljoner danskar har fått sin första vaccindos. Det motsvarar 70 procent av befolkningen. 50,8 procent av befolkningen är fullvaccinerade.