En åttaårig flicka hittad död i Karlskrona

Polisen i Blekinge utreder nu ett misstänkt mord på en 8-årig flicka.
Foto: Sven Lindwall

På långfredagen tipsades polisen om att den åttaåriga flickan hade synliga blåmärken.

Polisen skickade vidare informationen till socialen i Karlskrona samma dag.

Först på torsdagen 1 maj hittade kommunen anmälan.

Då var flickan död – och hennes vårdnadshavare anhållna misstänkta för mord.

– Det är naturligtvis helt åt helvete, säger Börje Dovstad, FP, kommunalråd i Karlskrona med ansvar för välfärdsfrågor.

Vid niotiden på kvällen på valborgsmässoafton kallades polisen till ett lägenhetshus i Karlskrona i Blekinge.

Inne i lägenheten hittades en åttaårig flicka som senare förklarades död på sjukhus.

En 30-årig kvinna och en 31-årig man, som hade vårdnaden om flickan, greps och anhölls på sannolika skäl misstänkta för mord.

Polisen är förtegen om händelsen och på torsdagen var dödsorsaken inte känd.

I flerfamiljshuset på Pantarholmen i Karlskrona är det bara polisens blåvita avspärrningsband som vittnar om att ett grovt brott kan ha begåtts i huset. Banden vajar utanför entrén och i källaren är tvättstugan och ett miljörum avspärrat. De båda rummen bevakas på uppdrag av polisen av ett privat vaktbolag.


Vårdnadshavarna gripna. Flickans vårdnadshavare greps och området runt bostaden spärrades av.
Foto: Foto: Sven Lindwall

"Stött på henne i källaren"

Grannarna är chockade över nyheten om flickan, många säger att de har sett både henne och ytterligare något barn.

– Vi har stött på henne i källaren när hon har gått för att ta hand om tvätten, jag vet att jag reagerade eftersom en tvättstuga inte är en bra plats för en så liten tjej med tanke på maskinerna som finns där, säger ett ungt par.

Flera grannar vittnar om samma sak, att den lilla flickan ofta setts ensam i tvättstugan, fullt upptagen med att ta hand om tvätten.

– Jag fick hjälpa en gång med att sätta i nyckeln i tavlan där tvättiderna bokas, hon var för kort och nådde inte upp, säger en kvinna.

En annan kvinnlig granne berättar att hon sett flickan flera gånger i källaren, ofta utan skor på fötterna.

– När jag såg henne för ett tag sedan var hon blå och svullen kring sin högra fot. Runt ena ögat var ett blåmärke. Jag frågade vad hon hade gjort och hon sa att hon hade trillat.

– Nu när det har hänt känns det fruktansvärt.


Grannarna sörjer.
Foto: Foto: Sven Lindwall

"Djupt tragiskt"

Få grannar säger sig ha märkt av stök eller bråk från lägenheten där flickan bodde. Många vaknade först när polisen kom och knackade på deras dörrar vid midnatt.

– Jag blev förstås förvånad, tänkte, vad är det frågan om. Det är djupt tragiskt, fruktansvärt hemskt, säger Mattias Nyström som bor i huset.

I den kalla kvällen i Karlskrona kommer Monica Johnsson, 69, från grannhuset tillsammans med sin hund Bingo. Hon sätter sig på huk utanför porten och tänder två gravljus.

Tårar rinner ner för ansiktet.

– Det här är så fruktansvärt. Hon var ju bara ett litet barn, en liten flicka, säger Monica

Den åttaåriga flickan har hon sett flera gånger under promenaderna med Bingo i kvarteret.

– Hon var så söt, så fin. Hon tittade med stora, nyfikna ögon på Bingo, säger Monica.

Hon var hemma på valborgsmässoafton när ambulanserna kom till grannhuset.

– Det var två stycken, jag tänkte att något allvarligt måste ha hänt. Sedan gick jag vidare.

– När jag kom hem igen såg jag dem bära ut ett litet bylte under en gul ambulansfilt. Ansiktet syntes inte och då förstod jag att det var något allvarligt.

Polisen larmades om blåmärken

Christina Johansson som också bor i huset har flera gånger sett den lilla flickan, inte så ofta i vuxet sällskap.

– Jag såg henne ofta i tvättstugan, det var som om det var hon och ingen annan som skötte tvätten och de sysslorna där.

Att flickan hade någon slags problem hemma fick en tipsare att slå larm till polisen. Polisen träffade tipsaren, som bland annat sett flickan med blåmärken.

– En polisman fattade beslut om att göra det här som en allmän orosanmälan och lämnade detta vidare till soc. Eftersom man inte gjorde bedömningen om att det rörde en akut situation och det fanns inte anledning att tro att ett brott hade begåtts så gör man en sådan orosanmälan. Vi kan inte inleda en förundersökning om underlaget är för allmänt hållet, säger Blekingepolisens informationschef Lotta Hansson

Den 18 april, på långfredagen, skickade polisen ett PM via fax till kommunens socialförvaltning med rubriken ”misstanke om missförhållanden”.

I en hastighet sammankallad presskonferens på torsdagen, några timmar efter att den lilla flickan hittats död, sannolikt mördad, bekräftar kommunen att man redan i påskhelgen fick vetskap om att hon misstänktes fara illa i sitt hem.

– Polisen skickade ett PM på fax. Tyvärr fick vi inte del av det förrän i dag, säger Anette Gladher, tillförordnad chef för socialförvaltningen.


Kommunen i krismöte.
Foto: Foto: Sven Lindwall

"Fruktansvärt misstag"

Faxet kom på långfredagen, när socialförvaltningen var obemannad. Först på tisdagen efter diariefördes polisens meddelande och skickades på onsdagen till en handläggare.

Men där blev det liggande, handläggaren tog faxet från sitt postack men tittade inte närmare på det och någon utredning om flickans situation gjordes aldrig.

– Det är ett misstag, ett fruktansvärt misstag, och vi har redan vidtagit åtgärder för att säkerställa att något liknande inte sker igen, säger Anette Gladher.

Handläggaren har kopplats bort från sitt jobb, åtminstone under utredningen som nu görs. Händelsen är även anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och den ska även granskas internt av kommunen.

– Det är naturligtvis helt åt helvete, säger Börje Dovstad, FP, kommunalråd i Karlskrona med ansvar för välfärdsfrågor.

Kom ensam till Sverige

Enligt kommunen kom flickan till Sverige från sitt hemland i Mellanöstern för ett år sedan, utan familj. Hon fick en god man som tog tillvara hennes rättigheter och så sent som i januari i år utsågs ett par släktingar till hennes vårdnadshavare. Det är de som nu är anhållna misstänkt för att ha tagit hennes liv.

I samband med processen om vårdnadshavare gjordes en utredning av familjen, inget som tyder på missförhållanden blev då känt, uppger kommunens socialchef.

– Vi gör alltid en sådan utredning och det fanns inget där som tydde på att något var fel.

Anette Gladher säger också flickans biologiska föräldrar ”i framtiden” var på väg till Sverige för att återförenas med dottern här.

– Det är min bestämda uppfattning, ja, säger hon.


Utredning. Polisens tekniker var i går i lägenheten för att leta bevis. Flera föremål togs med och lastas här in i polisens bil.
Foto: Foto: Sven Lindwall

Nekar till brott

Både mannen och kvinnan är sedan tidigare kända av polisen. Mannen har figurerat i en utredning om misshandel och kvinnan är dömd för stöld från en lokal matvarubutik.

Mannen förnekar brott.

– Han har lämnat en lång och detaljerad berättelse till polisen. Men vad han har sagt tänker jag inte gå in på, säger hans advokat Christer Holmqvist.

Hur mår din klient?

– Det är klart att det är pressande att sitta anhållen.

Expressen har sökt kvinnans advokat.

Det misstänkta mordet har utlöst kommunens kris- och katastrofplan. På fredagen är skolorna stängda, studiedag, men personalen på Tullskolan, där flickan gick, samlas under morgonen för information från skolledningen.

– Vi har också ett antal barn som kommer för att gå på fritids, vi ska ta hand om dem också, säger rektorn Johan Johansson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!