Polisen var aktiva och hade mycket folk i beredskap under söndagskvällen med tanke på alla bilbränder i Malmö. Foto: Anders YlanderPolisen var aktiva och hade mycket folk i beredskap under söndagskvällen med tanke på alla bilbränder i Malmö. Foto: Anders Ylander
Polisen var aktiva och hade mycket folk i beredskap under söndagskvällen med tanke på alla bilbränder i Malmö.  Foto: Anders Ylander
I samband med insatserna mot de många bilbränderna i Malmö fick polisen oväntad utdelning. En hejdad mopedist visade sig ha en mindre arsenal i bagaget. Foto: MIKAEL NILSSONI samband med insatserna mot de många bilbränderna i Malmö fick polisen oväntad utdelning. En hejdad mopedist visade sig ha en mindre arsenal i bagaget. Foto: MIKAEL NILSSON
I samband med insatserna mot de många bilbränderna i Malmö fick polisen oväntad utdelning. En hejdad mopedist visade sig ha en mindre arsenal i bagaget. Foto: MIKAEL NILSSON

En 17-årig mopedist gripen – med vapen

Publicerad

Den 17-årige pojken i Malmö körde omkring med fem skarpladdade vapen i sin moped.

Pojken kunde gripas efter att en polispatrull fått syn på mopedens vårdslösa framfart.

– Vi tror att 17-åringens uppgift har varit att transportera vapen åt andra grova kriminella i Malmö, säger polisens presstalesperson Lars Förstell.

Det var i samband med insatserna mot de många bilbränderna i Malmö som polisen fick oväntad utdelning. Natten till måndagen fick en polispatrull upp ögonen för den aktuella mopeden på Furugatan i Malmö.

– Det färdades två personer på mopeden och den framfördes på ett vårdslöst sätt, säger Lars Förstell.

När 17-åringen insåg att polisen var efter honom försökte han först komma undan. Men polispatrullen fann 17-åringen en stund senare när han kröp fram ur en buske.

Flera vapen

Vid gripandet hade 17-åringen en skarpladdad pistol på sig. I mopeden förvarades ytterligare ett antal vapen, enligt polisen.

Passageraren som färdats på mopeden lyckades avvika utom synhåll för polisen.

– Man kan ju så klart undra vilken roll den här 17-åringen haft och vart vapnen var på väg, säger Lars Förstell. När 17-åringen visiterades såg patrullen att han dessutom hade skyddsväst på sig. Vilken vanlig ung kille åker omkring med skyddsväst och vapen i stan?

Enligt Lars Förstell vet polisen att de grovt kriminella i staden omger sig med en svans av individer som utför olika jobb.

– Det är precis som i mc-världen, man har hang arounds som vill komma vidare i organisationen.

Unga personer

När det gäller de aktuella bilbränderna i Malmö (sammanlagt 23 stycken under helgen) misstänker polisen att gärningsmännen även i de fallen är unga personer.

Man kopplar också bilbränderna till gripandet av de tre personer som beskrivs som Malmös värsta kriminella. Gripandet skedde under dramatiska former i fredags.

– Det är ingen ovanlig företeelse att det blir så här. Vi har sett detta tidigare när vi rör om i den kriminella grytan, säger Lars Förstell.

Kan fortsätta

Enligt honom har polisen varit väldigt aktiva mot de grovt kriminella i Malmö sedan i somras. I spåren har följt avslöjanden om narkotikabrott, vapenbrott och sprängningar.

– Vi måste vara beredda på att bilbränderna riskerar att fortsätta. Det är tyvärr tråkigt för det drabbar allmänheten hårt.

Den 17-årige pojken har anhållits av åklagare, misstänkt för grovt vapenbrott.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag