Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En 16-årig flicka ska ha planerat skoldåd

En 16-årig flicka från danska Kundby är misstänkt för att ha planerat attentat mot två skolor. Bland annat en judisk privatskola i Köpenhamn.

Den 16-åriga flickan från Kundby på Nordvästsjälland anhölls 13 januari misstänkt för att ha planerat terrorbrott. Polisen var då mycket förtegen om saken men man bekräftade att det gjorts en undersökning i en villa i samarbete med kriminaltekniker och försvarets ammunitionsröjare.

Förhandlingarna hölls sedan bakom stängda dörrar.

Målet: judisk skola

Nu står det klart att 16-åringen är misstänkt för att ha planerat angrepp på två skolor i Danmark. Ett av de utpekade målen ska vara en judisk privatskola i Köpenhamn, enligt åklagaren, uppger b.dk.

Detta framkom under tisdagens rättegång i danska Holbæk.

Flickan är misstänkt enligt strafflagens terrorparagraf, vilket kan resultera i livstids fängelse, skriver dr.dk.

Haft en medhjälpare

Av polisens uppgifter framgår att man har funnit bombmanualer hos flickan och att hon ska ha genomfört provsprängningar med sprängmedlet TATP.

Skolorna son 16-åringen planerat att bomba ska vara judiska Carolineskolen i Köpenhamn samt Sydskolen i Fårevejle på Norvdästsjälland.

En 24-årig man är också misstänkt för medhjälp i det planerade terrorattentatet. Bland annat ska ha hjälpt 16-åringen att skaffa bombmanualer och diesel.

De båda nekar till anklagelserna. Förhandlingarna fortsätter under dagen bakom stängda dörrar. Rätten avgör senare i dag om misstankegrunden är stark nog för att de båda ska vara fortsatt häktade, skriver dr.dk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!