Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmeli, 21, sköts ihjäl – kommunen anmäls

21-åriga Emmeli Olsson sköts ihjäl efter tre månader på boendet.
Foto: SVT
"Jag vet inte hur jag klarade den dagen. Jag tog med ett foto på min dotter och satte bredvid mig i kyrkbänken", säger Nina Bergman.
Foto: SVT
Kyrkan
Foto: SVT
stödboendet Rosenbom.
Foto: SVT
Nina Bergman, Emmelis mamma.
Foto: SVT

Tre månader efter att 21-åriga Emmeli Olsson placerades på stödboendet Rosenbom sköts hon ihjäl.

Nu har familjen anmält socialförvaltningen som de anser har bidragit till hennes död genom att placera henne på Rosenbom.

– En 21-årig tjej ska absolut inte vara där, säger styvpappan Mats Bergman till SVT Blekinge.

Sent på kvällen den sjunde september larmades polisen till ett skogsparti i närheten av ett bostadsområde i Karlskrona.

När den första patrullen kom till platsen hittade den 21-årig kvinna svårt skottskadad. Kvinnan fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Klockan sex morgonen därpå ringde det på dörren hemma hos Nina Bergman. Bara ett par timmar senare skulle hon åka till stödboendet Rosenbom och hämta upp sin 21-åriga dotter Emmeli. Tillsammans skulle de sedan åka på begravning för Ninas mamma – Emmelis mormor.

Utanför dörren stod två poliser. Beskedet de hade att lämna var att Emmelie var död – misstänkt mördad.

– Jag vet inte hur jag klarade den dagen. Jag tog med ett foto på min dotter och satte bredvid mig i kyrkbänken, säger Nina Bergman till SVT Blekingenytt.

Bara tre månader tidigare hade Emmeli Olsson, som tampats med missbruk och kriminalitet, blivit placerad på det kommunala stödboendet Rosenbom.

Men i stället för att komma bort från sitt destruktiva liv, menar familjen att problemen bara eskalerade.

Missbruket eskalerade

Under sin tid på Rosenbom berättade Emmeli för en anhörig att hon lärt sig att injicera amfetamin. Enligt släkt och vänner hade börjat hon också rasa i vikt. Familjen har även fått höra att 21-åringen sålde droger från sitt rum på boendet.

– En 21-årig tjej ska absolut inte vara där nere. Där finns ju alltid någon form av droger. Det är bara att gå och knacka på hos närmsta granne, säger styvpappan Mats Bergman till SVT Blekingenytt.

Familjen har nu valt att anmäla socialförvaltningen och socialnämnden i Karlskrona kommun till både polisen och Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De anser att kommunen, genom att placera Emmeli på boendet, bidragit till hennes död.

– Vi har ringt socialjouren, ADS (alkohol- och drogsektionen, reds anm), och polisen. Men ingenting har hänt, säger Nina Bergman till SVT och fortsätter:

– Jag har inte kunnat göra mer. Hon var ju över 18 och jag hade inget att säga till om. Då måste ju socialen kliva in, när en förälder inte har någon talan.

Kommunen: Vill inte spekulera

När Martin Hult och Erik Alfredsson, som granskat fallet för SVT Nyheter Blekinges räkning, vänder sig till socialförvaltningschefen Anette Gladher vill hon inte uttala sig i det specifika fallet. Hon vill inte heller kommentera anmälan.

– Det blir bara spekulationer då. Men det jag kan säga är att Rosenbom är det sista alternativet vi har, när det enda andra alternativet är hemlöshet. Men det är ingen önskvärd situation, säger hon till SVT.

Men detta är inte första gången som Rosenbom hamnat i blåsväder.

Socialförvaltningen har tidigare fått kritik för bristande tillsyn, bland annat för att det saknats fast personal helger och kvällar. Sedan boendet öppnade 2010 har det också varit föremål för en rad uppmärksammade våldsdåd och dödsfall, uppger SVT Blekinge.

Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, som har forskat om narkotikamissbruk i över 20 år är också kritisk till kommunens hantering av Emmelie.

– Det är väldigt olämpligt att placera en ung kvinna där. Snarare än att hjälpa henne komma ur sitt missbruk riskerar det att accelerera det, säger han till SVT Blekinge.

Kritik från flera håll

Socialförvaltningen i Karlskrona har också varit starkt ifrågasatt för ett annat dödsfall. Kritiken mot kommunen var massiv när 8-åriga Yara mördades av sina släktingar tros flera anmälningar till kommunen.

För familjen Berggren väntar nu två tunga processer.

Dels rättsprocessen mot Emmelis mördare, dels utredningen kring kommunens ansvar för hennes död.

– Hon var inte bara en narkoman. Hon var en människa. Hon var ett barn. Och nu finns hon inte mer, säger Nina Bergman till SVT Blekinge.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!