Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmeli, 21, föll offer för hemmabyggt vapen

Det hemmagjorda vapnet gömdes i skogen i Karlskrona förra sommaren. Sedan dess är det försvunnet.
Foto: polisen
Två rördelar som trycks samman för att avlossa en hagelpatron. Hemmabygget är enkelt men dödsfarligt.
Foto: polisen
Familjen har varit kritiska till hur Emmeli togs om hand av Karlskrona kommun. De anser att hennes problem förvärrades av placeringen på Rosenbom.
Foto: PRIVAT
Klipp från mobilfilm där mannen som fällts för grovt vapenbrott provskjuter en melon. Vapnet gömdes senare i skogen och är sedan dess borta.
Foto: Polisen

Två enkla rör och en hagelpatron. Så enkelt byggdes vapnet som dödade Emmeli Olsson, 21 i Karlskrona. Åtminstone ett liknande är fortfarande i omlopp.

– Vapnets konstruktion gör ju att det inte är uppenbart hur man använder dem. De är livsfarliga, säger Andreas Stranke, polisinspektör i Karlskrona.

I september 2015 larmades polis och räddningstjänst till ett skogsparti Karlskrona. På platsen fann man en ung kvinna med vad som framstod som en skottskada. Polisen startade en utredning om misstänkt mord och skickade en patrull att informera anhöriga. Kvart över sex på morgonen knackade det på dörren hemma hos Nina Bergman. 

Hon fick veta att dottern Emmeli bragts om livet.

– Det var det de sa och att hon blivit utsatt för grovt våld, säger Nina Bergman.

Dödsbudet kom samma dag som Emmelis mormor skulle begravas. Mor och dotter och de andra i familjen hade planerat att åka dit tillsammans.

– Allting bara försvann, säger mamman.

Dödsfallet rubricerades inledningsvis som mord och ett enkelt hemmabyggt skjutvapen i två delar hittades slängt i närheten. Delarna låg på olika ställen men tillsammans med en hagelpatron var de ett dödligt vapen.

Skogspartiet ligger bara en bit från det kommunala hemlöseboendet Rosenbom där Emmeli var placerad av socialtjänsten vid tillfället. 

En man i 40-årsåldern, som slagit larm till SOS, greps tidigt och häktades senare misstänkt för mord. Mannen hävdade själv att det rörde sig om en olycka och att Emmeli vådaskjutit sig när hon skulle provskjuta det hemmagjorda vapnet.

Misstankarna om mord gick aldrig till åtal.

– Vi bedömde att det inte kunde ha gått till på något annat sätt än vad han hade berättat. Han hade den berättelsen från början, säger Andreas Stranke som var med i utredningen.

Fälld för grovt vapenbrott

För en dryg månad sedan fälldes dock 40-åringen för bland annat grovt vapenbrott och dömdes till två år och sex månader i fängelse. 

Mannen har nekat till grovt vapenbrott och menar att det handlar om rörbitar som om de legat var för sig i en verktygslåda räknats som ofarliga. 

Det är två hemmabyggen som figurerar i utredningen. Dels det vapen som beslagtogs efter Emmeli Olssons död och dels det svarta hemmabygge som 40-åringen syns med på en filmsnutt och flera mobilbilder i utredningen.

40-åringen berättar i förhör att han lånat det svarta vapnet, märkt All Cops Are Bastards, av en kompis. 

Det vapnet sedan kom på avvägar och då lånade han ett nytt liknande av en icke namngiven bekant. Det var det andra vapnet som Emmeli ska ha vådaskjutit sig själv med.

Det svarta vapnet har ännu inte återfunnits och ursprunget är okänt.

– Vi vet inte vem som gjort dem eller var de gjorts, säger Andreas Stranke.

Enkel konstruktion

Konstruktionen är enkel. Två rörbitar som sätts ihop med en hagelpatron i loppet. Vapnet avfyras genom att anordningen dras ihop.

"Kraften som krävs för att denna avfyring ska ske är mycket måttlig", konstaterar Nationellt Forensiskt Centrum i utredningen.

Ett farligt hemmabygge som inte kräver någon ingenjörsutbildning.

– Det är ganska få delar som krävs och material som vanliga människor lätt kan få tag på. Det krävs ingen större kunskap för att räkna ut hur man ska göra, säger Andreas Stranke.

Med tanke på inflödet och utbudet av konventionella vapen har den undre världens behov av hemmabyggen minskat betydligt.  

– Men vi har haft beslag tidigare av liknande vapenkontruktioner, säger Andreas Stranke.

– I de fallen vi har anträffat dem har det bara handlat om just vapenbrott. Men de används väl som alla vapen i kriminella kretsar. För att hotas med och så vidare.

Hur många finns det i omlopp?

– Jag kan inte gissa. Men vi har stött på dem så det skulle förvåna mig om det inte fanns fler.

Kritisk mot kommunen

Emmelis mamma har svårt att tro att dottern, som till och med var rädd för smällare, skulle våga sig på ett skjutvapen. Hon tror helt enkelt inte på att dottern dött av en vådaskjutning.

Efter Emmelis död har familjen riktat stark kritik mot Karlskrona kommun för hur dottern togs om hand. Emmeli tampades med droger och placeringen på Rosenbom gjorde snarare att problemen blev värre, anser Nina Bergman.

– Det bodde bara knarkare och alkoholister där. Och så placerar man en 21-årig flicka där.

Familjen vill lämna tragiken bakom sig men inser samtidigt att det inte går. De kommer inte få sin dotter eller sin syster tillbaka oavsett vilket.

– Man kan inte lägga det bakom sig förrän men har fått ett slut och det har vi inte fått, säger Nina Bergman.

– Hon är det första jag tänker på när jag vaknar och det sista jag tänker på när jag somnar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!