Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmas glädje – efter nya förslaget om transpersoner

Emma hyllar regeringens lagförslag om transpersoner.Foto: Privat
Det är viktigt med en lagändring, menar socialminister Annika Strandhäll (S).Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Regeringens förslag ska underlätta processen för transpersoner att ändra juridiskt kön och en av de som hyllar beskedet är Emma Olsson, 46:

– Det var ett glädjande besked för oss transpersoner att man inte är tvungen att göra en operation för att räknas som den man är, säger hon.

Det ska bli lättare att ändra sitt juridiska kön i exempelvis svenska pass.

Det hoppas den svenska regeringen som skickar ett förslag till Lagrådet om att det inte ska behövas någon medicinsk behandling innan man kan byta kön i folkbokföringen, rapporter Ekot.

Processen blir således enklare och snabbare, enligt förhoppningarna.

Emma, 46: ”Betyder oerhört mycket”

En av de transpersoner som möter beskedet med hyllningar är 46-åriga Emma Olsson från Helsingborg.

– Det var ett glädjande besked för oss transpersoner att man inte är tvungen att göra en könsoperation för att räknas som den man är. Det betyder oerhört mycket för oss som inte vill genomgå en operation med anledning av hur dagens sjukvård ser ut, säger hon.

Emma välkomnar beskedet med glädje.Foto: Privat

Strandhäll (S): Viktigt med lagändring

Sverige var ett av de första länderna i världen att införa en lag om könskorrigering och ska vara ett land i framkant när det gäller transpersoners rättigheter, menar socialminister Annika Strandhäll (S).

Enligt socialministern har andra länder sprungit om Sverige med mer modern lagstiftning och att det därför är viktigt med en lagändring. 

Förhoppningen är att den nya lagen ska träda i kraft den 1 juli 2019.

Positiva erfarenheter

Emma Olsson, som just nu arbetar i en second hand-butik, berättar att hennes liv som öppen trans i Sverige innebär många positiva erfarenheter men att det också kan vara förenat med trakasserier, hån och diskriminering.

Hon kom ut 2014 och berättar att hennes vänner och familj vid tillfället inte visste om det.

– Jag fick mycket bra och fin respons för det. Jag bryr mig inte så mycket om det negativa för jag har ett starkt självförtroende, säger hon.

– Det är en oerhörd lättnad att regeringen tänker mer på andra. Kanske tar det sin tid att ändra på olika lagar och förordningar, men det går framåt för varje år.