Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linas syster mördades brutalt i stenbrottet

Emma, 32, dog bredvid sin dotter
Minnesplatsen för Emma och hennes bebis. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jonas Runnemark kastade ner sin fru och sin dotter för ett stup i Dalby Stenbrott. Foto: SANNA DOLCK / KVP

När Emma Runnemark var 34 år gammal blev hon och hennes nyfödda dotter mördade av Emmas man.

Sedan kastade han ner dem från klippstupen i Dalby stenbrott.

Drygt fyra år efter mordet berättar Emmas syster Lina Svensson om saknaden – och om hur hon tycker att samhället svek henne och hennes familj. 

– Det har varit så mycket fokus på honom, och det tycker inte jag är rimligt. Varför är han intressant, när Emma har tagits ifrån oss? säger Lina. 

Det har gått fyra och ett halvt år sedan Emma Svensson och hennes nyfödda dotter blev mördade, och nedslängda från ett stup i Dalby stenbrott. 

Kvar blev systern Lina, en lillebror och deras föräldrar.

– Det var som att halva familjen försvann, det är en sorg som det inte finns ord för. Det går inte att beskriva, berättar Lina. 

Det var i december 2014 som Emma och hennes dotter togs ifrån familjen som, trots geografiskt avstånd, var nära varandra.

– Jag hälsade på flera gånger. Jag var till och med nära på att flytta ner till Skåne för att vara närmre henne. Min elvaåriga dotters stora idol var Emma, säger Lina.

”Jag förstår inte varför han höjs till skyarna”

När Emma och hennes dotter mördades famlade familjen i mörker. 

– Vi levde i en chock, och samtidigt så var det ett enormt medialt tryck på oss. Min mobil ringde, min mejlkorg svämmade över och jag fick till och med handskrivna brev från reportrar, berättar Lina.

Familjen reagerade starkt på hur den tragiska händelsen målades upp i tidningar, och på uppmärksamheten som riktades mot Emmas mördare, Jonas Runnemark. Om det skrev Lina Svensson först i allas.se 

– Han är inte viktig för oss. Jag förstår inte varför han höjs till skyarna, eller varför man ens lägger tid på honom. Rent generellt är det ofta gärningsmännen som får uppmärksamhet och jag kan bara inte förstå det, säger Lina. 

Lina Svensson och hennes familj är inte intresserade av att prata om Emmas mördare, eller att bidra till att han får synas mer. 

Men Lina vill gärna berätta om tiden efter den traumatiska händelsen, och hur hon till slut fick stöd – trots att det för en tid kändes hopplöst.

Emmas syster Lina berättar om sorgen. Foto: Lina Svensson / Privat

Önskar större stöd från myndigheter

Efter mordet på Emma och hennes nyfödda dotter var det de som var kvar – Lina och resten av familjen – som fick ta de svåraste besluten.

– Begravning, dödsboet, allt pappersarbete... Vi satt i en obeskrivlig sorg och förväntades ändå hantera de här sakerna. Jag önskar att det hade funnits någon form av stöd som kunde fångat upp oss.

Lina upplever inte att hon eller hennes familj fick det stöd av myndigheter som de hade behövt. 

– Det var aldrig tal om något stöd eller stöttning från myndigheter. Det finns ingen sådan funktion för anhöriga i vår sits, och det tycker jag hade behövts. 

Efter mordet så var det hon som fick uppgiften att ringa Emmas mördares föräldrar och berätta vad som hade hänt.

– Det hade ingen aning, de hade bara läst vad som stod i tidningarna. Jag fick ta ansvaret att berätta för dem. Jag kunde hantera det, men någonstans undrar jag ändå – var det verkligen jag som skulle behöva göra det? 

I december 2014 dödade Jonas Runnemark sin fru och deras gemensamma nyfödda dotter. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dömdes till livstid för dubbelmordet

När det var dags för rättegång, drygt ett halvår efter mordet, valde Lina att vittna.

– Jag ställde upp för min systers skull. Media jagade oss och vi fick sitta i ett avskilt rum, men det var väldigt viktigt för mig att få göra det för Emma, säger hon.

Jonas Runnemark dömdes till livstid för det brutala dubbelmordet.

Och trots att det var en lättnad för familjen, fanns det ändå en gnagande oro för att mannen en dag skulle gå fri på gatorna igen. 

– Om livstid verkligen är livstid så är det ett bra straff. Men så är det inte här i Sverige, och det kan man ifrågasätta tycker jag, säger Lina. 

Hittade kraft i skrivandet

Efter rättegången började Lina att arbeta på halvtid, samtidigt som hon hittade en annan räddning i vardagen: skrivandet.

– Jag läste en kurs i skrivande, och det hjälpte mig att formulera mina känslor. Jag stängde in mig efter händelsen, och hade till och med svårt att prata en tid efteråt. Men skrivandet hjälpte.

På kursen där Lina fick lära sig om skrivandets grunder skrev hon om sin syster, och om sina känslor kring att bli lämnad kvar när ens närmsta försvinner. Den texten har också publicerats på allas.se

”Bredvid, tysta och traumatiserade, står en familj. Vi – de som är kvar – vi som ska fortsätta leva.”

Men i texten finns också strimmor av hopp, om minnena som finns kvar. 

”Min syster levde i 34 år. Jag bär i min själ 34 år av minnen, fina minnen som jag vårdar varmt. Hon dog en dag, de andra 12 410 dagarna levde hon. Jag fokuserar på de 12 410 dagarna hon fanns tätt intill.”

– Det har varit otroligt tufft, men vi lever våra liv i dag. Jag tror inte att Emma hade velat att vi stannade upp. Vi fortsätter och lever fullt ut – för Emmas skull.

Det här är dubbelmordet i Dalby stenbrott

Samtalet som kom till SOS Alarm strax före midnatt den 9 december förra året blev inledning på en lögn som Jonas Runnemark höll fast vid i 18 timmar.

Hustrun Emma, 34 ,och dottern låg på en klippavsats. De hade fallit från tio meters höjd. Båda levde, men hade svåra skador. Hustrun avled på sjukhus den natten. Det gjorde också dottern.

Några timmar senare, cirka klockan sex på morgonen anhölls Jonas Runnemark som misstänkt för att ha dödat båda. Poliser som kom till Dalby stenbrott fattade tidigt misstankar att hans historia inte stämde.

Efter att Jonas Runnemark nekat till brott i två dagar erkände han till slut den 11 december. I ett senare förhör berättade dubbelmördaren hur han gjorde för att lura sin hustru för att kunna slå henne med en hammare utan att hon skulle ha en chans att skydda sig.

När hustrun slagits medvetslös hämtade han dottern på andra våningen, och tog på henne kläder. Efteråt körde han båda till stenbrottet och slängde dem sedan från en avsats.

Den 2 juni 2015 dömdes han till livstids fängelse av Lunds tingsrätt. 

Jonas Runnemark dömdes till livstids fängelse efter dubbelmordet vid Dalby stenbrott. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG