Emma Pettersson med pojkvännen Marko Karjalainen som hon träffat på skolan där de båda bor och studerar. Emma har kämpat sig tillbaka till livet och jobbar nu på en bok där hon berättar om sina upplevelser. Foto: PrivatEmma Pettersson med pojkvännen Marko Karjalainen som hon träffat på skolan där de båda bor och studerar. Emma har kämpat sig tillbaka till livet och jobbar nu på en bok där hon berättar om sina upplevelser. Foto: Privat
Emma Pettersson med pojkvännen Marko Karjalainen som hon träffat på skolan där de båda bor och studerar. Emma har kämpat sig tillbaka till livet och jobbar nu på en bok där hon berättar om sina upplevelser. Foto: Privat
Emma har fått kämpa hårt för att komma tillbaka. Här är hon med sin pappa i oktober 2010. Foto: Lasse SvenssonEmma har fått kämpa hårt för att komma tillbaka. Här är hon med sin pappa i oktober 2010. Foto: Lasse Svensson
Emma har fått kämpa hårt för att komma tillbaka. Här är hon med sin pappa i oktober 2010. Foto: Lasse Svensson

Emma lämnades att dö efter misshandel

Publicerad

Emma Pettersson misshandlades nästan till döds av sin expojkvän. Sedan lämnade han henne på ett fält för att dö.

Sju år senare befinner sig Emma fortfarande på väg tillbaks till livet. Men det är en väg med allt mindre uppförsbackar och allt fler små och stora glädjeämnen.

– Jag tänker på vad som hände varje dag. Men från början har jag tänkt att jag ska komma tillbaks till ett fullt friskt liv igen. Det har varit mitt fokus, det var bara den vägen, säger Emma Pettersson

Nu jobbar hon på en bok om sina upplevelser.

"Emma, glöm inte bort att andas."

Det var vad personalen på rehabiliteringen sa till Emma Pettersson när hon under de första månaderna efter överfallet gradvis återfick medvetandet. Under den omfattande misshandeln hade Emmas hjärna fått svåra skador och nu skulle hon lära sig allt en människa kan på nytt. Bland annat lära sig att andas.

"Den här boken har jag drömt om att få skriva jättelänge"

– Jag fick lära mig gå och prata. Och att andas. "Glöm inte bort att andas", det var det personalen och min familj fick hela tiden fick säga till mig, säger Emma Pettersson.

Nu, sju år senare, arbetar hon med att skriva en bok om sina upplevelser.

– Det är en väldigt bra bearbetningsprocess att jobba med en självbiografi. Det har varit viktigt för mig, den här boken har jag drömt om att få skriva jättelänge, på rehaben och kanske till och med ännu tidigare, något år innan olyckan. Redan då hade jag en tanke om att skriva den, men då hade det handlat om att leva i ett destruktivt förhållande, säger hon.

Polisanmälde för våldtäkt

I november 2009 ska 19-åriga Emma Pettersson precis ta körkort. Det senaste året har varit en mardröm. Förhållandet med den ett år äldre Casper El-Kaissi Östlöv har utvecklats till ett kluster av kontroll, övervakning och svartsjuka. Emma Pettersson har misshandlats. Nu har Emma polisanmält expojkvännen för våldtäkt. Vad som sedan sker är noga utrett av polis.

Fredagen den 6 november väntar Casper El-Kaissi Östlöv på Emma utanför körskolan i Kristianstad. Han tvingar med henne i sin bil och kör henne till ett fält i utkanten av staden. Här misshandlar Casper El-Kaissi Östlöv Emma svårt, knivskär henne i bland annat ansiktet och försöker strypa henne. Sedan lämnar han Emma liggande vid ett buskage. Emma Pettersson hittas av en polispatrull som larmats av Emmas familj som anat oråd. Polispatrullen som först kommer till platsen räddar troligen Emma från döden genom att omedelbart inleda livräddande åtgärder på plats.

Emma opereras på neurokirurgen i Lund och vårdas länge i respirator.

Fem månader senare är den rättsliga processen avslutad och Casper El-Kaissi Östlöv döms till tolv års fängelse för bland annat våldtäkt och mordförsök.

Casper El-Kaissi Östlöv dömdes till tolv års fängelse för våldtäkt, människorov och mordförsök.Foto: Tomas Leprince

Men för Emma har vägen tillbaka till livet bara börjat. Ett halvår efter misshandeln kan hon fortfarande inte prata, hon kan bara gå korta sträckor och med hjälp av rullator och har stora problem med minnet.

"När jag vaknade till liv kunde jag minnas allting"

Delar av det första året är en dimma, och Emma har bara sporadiska minnen av vad som hände under månaderna innan misshandeln. Emma minns vilken färg kompisarna hade på studentklänningarna några månader tidigare, men hon kunde inte minnas själva studenten eller balen. På rehabiliteringen i Hässleholm får hon lära sig leva igen.

– Minnet har gått upp och ner. Precis efter olyckan, när jag vaknade till liv, kunde jag minnas allting. Men sen hamnade fokus på träning och då blev det minnesluckor med tiden. Jag kommer inte ihåg allting nu, men om någon hjälper mig i gång så kan jag nysta vidare på det gamla minnet.

Emma på sjukhus efter misshandelnFoto: Privat

Motivationen har varit central för Emma Petersson de senaste åren, att orka resa sig och att orka komma tillbaka.

– Folk har pushat och peppat mig. Och jag har alltid varit en träningsmänniska och redan på rehaben var det en tillgång. Det fanns inte alltid ork men jag har ändå fått göra det jag ska ändå.

– Jag byggde upp en relation med alla på rehaben och vi hade mycket humor. Det underlättade mycket. Jag gav till exempel egna smeknamn till alla i personalen. Det hjälpte mig även att komma ihåg bättre, säger Emma Pettersson.

Motivation är även ett centralt tema i boken hon nu jobbar med. Parallellt med bokarbetet har en skiva på samma tema spelats in i JKF Studio i Viby. Båda projekten sker i samarbete med vännen Agneta Almqvist som intervjuat Emma Pettersson och polis, rehabiliteringspersonal och personal på skolan där Emma nu bor och studerar.

Kampen gav resultat, Emma blev bättre.Foto: Tomas Leprince

För Emma har drivkraften varit att berätta sin historia, och att visa människor att man inte ska ge upp. Boken har fått titeln "Emma, glöm inte bort att andas".

– Jag vill väcka kämparglöden i människor. Visa att man inte ska ge upp så lätt. Och inte gnälla på småsaker, för det kan jag lova - det gör ingen nytta. Jag vet värre.

Sedan nästan fem år tillbaks bor Emma Pettersson på Furuboda folkhögskola. Här, genom kurser för personer med förvärvade hjärnskador, har hennes kamp för att återerövra livet fortsatt.

– Visst, alla dagar är inte lika lätta. Men det flyter på i alla fall. Och jag har rätt inställning.

"Jag har stora drömmar om framtiden"

I sommar är det tänkt att Emma Pettersson ska sluta på skolan. Då hägrar framtiden, planer på en egen lägenhet, ett liv med kärleken Marko som hon träffat på skolan och förhoppningsvis en ny karriär.

– Jämfört med innan olyckan lever jag mer för dagen nu men försöker också tänka mer långsiktigt. Jag har stora drömmar om framtiden.

– Jag hoppas kunna bli ambassadör för skolan, att föreläsa om mitt handikapp och om skolan. Och sedan bygga vidare på föreläsandet.

Planerna inkluderar också att ta det där körkortet hon var på väg att ta i november 2009.

– Det är en stor dröm jag har kvar och som jag inte kan ge upp. Det stora problemet är mitt synbortfall som gör att jag inte kan börja övningsköra, men om man kan göra en utredning på det så kanske det går. Och min syn utvecklas också ska du se.

Sakta och bit för bit har Emma Pettersson tagit tillbaka sitt liv. Och även om händelserna på fältet utanför Kristianstad finns kvar så blickar hon nu framåt.

– Visst jag har stora svårigheter fortfarande, både med närminnet och med långtidsminnet. Men jag känner att jag har kommit en bra jäkla lång bit på vägen.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag