Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma fick sparken för att hon var gravid – får 100 000 i skadestånd

När Emma Lindberg berättade för sin arbetsgivare att hon var gravid med tvillingar blev hon uppsagd. Nu ska företagaren betala henne 100 000 kronor för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen.Foto: Privat

När Emma Lindberg, 25, sa till sin arbetsgivare att hon var gravid med tvillingar fick hon sparken.

Nu tvingas företaget betala 100 000 till henne.

– Det känns bra att det är över, det har varit en lång process, säger hon.

Sensommaren 2017 tog Emma, då 24, kontakt med ett taxibolag som var på väg att starta upp sin verksamhet. Hon tog taxikort och fick jobb på företaget, anställningen skulle börja den 1 februari i år.

Men när hon kort efter att kontraktet var påskrivet berättade för sin arbetsgivare att hon var gravid med tvillingar och att födseln var planerad till i slutet av mars valde taxiföretagaren att säga upp henne.

På grund av arbetsbrist hävdade han, ytterligare en person sades upp i samma veva.

Men i meddelanden till Emma skrev han bland annat:
”What the fuck? När hade du tänkt berätta det? Det är ju uteslutet att du börjar jobba överhuvudtaget. Du kan slänga ditt jobbkontrakt. Hör av dig när du varit mammaledig klar så kan jag kanske fixa jobb till dig. Ser detta som ett rent bedrägeri.”

Arbetsgivaren erkänner – får betala 100 000 till Emma Lindberg

Emma, som inte var med i facket, uppmanades att ta ärendet till diskrimineringsombudsmannen  (DO). Myndigheten tog sig an fallet  och stämde företaget för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen.

Företaget stämdes på 100 000 kronor och i fredags valde taxiägaren att erkänna.

För Emma kom beskedet som en lättnad efter flera jobbiga månader.

Emma Lindberg med barnen i magen. Nu är de 9 månader och trivs bra hemma med mamma och pappa i Bjärnum.Foto: Privat

Hon anser att taxiföretagarens erkännande är en signal om att en arbetsgivare inte kan bete sig hursomhelst.

– Gravididet är ju ingen sjukdom, jag hade ju kommit tillbaka efter några månader. Men nu är jag blev av med jobbet som jag skulle få förlorade jag ju arbetsinkomst.

Taxiföretagaren säger i en kommentar att han i princip tvingades erkänna att han gjorde fel.

– Jag tycker att det är helt fel. Men om det hade gått vidare hade jag kunnat förlora ännu mer pengar, uppemot 300 000 - 400 000. Det är för mycket för mig, mitt företag är för litet, säger han.

Emma Lindberg fick ett nytt jobb

Han kände sig lurad när Emma kort efter anställningskontraktet skrevs på berättade om graviditeten. Det var han som betalade taxikörkortet.

– Jag sa inte upp henne för att hon var gravid, det var arbetsbrist. Hon var sist in så vad skulle jag göra? Hoppa över två personer?

Även han känner sig lättad över att processen nu är över.

– Hon tycker att hon blev orättvist behandlad, jag tyckte att jag blev det. Men jag hade inget annat val än att erkänna, och då får det väl bli så här, säger han.

Efter mycket sökande och flera intervjuer fick Emma Lindberg ett nytt jobb i höstas. Nu jobbar hon som trafikledare på Skånetrafiken där hon dirigerar sjuk- och färdtjänstresor.

De nio månaderna unga tvillingarna är hemma med pappa i Bjärnum när mamma jobbar.

– Jag är anställd på timmar men har chans på en tillsvidareanställning senare, säger Emma Lindberg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!