Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma, 22, tvingas ha fyra olika inhoppsjobb

Emma på ett av sina fyra jobb, som budbilsförare.

Livet utan en fast anställning är verklighet för många ungdomar. Men för Emma Holm, 22, är situationen ovanligt tuff: hon tvingas ha fyra jobb för att kunna försörja sig.

– Jag klarar det inte längre än till i höst om jag håller på så här, det tror jag inte, säger hon.

Blekinge har drabbats hårt av ungdomsarbetslösheten. I Ronneby bor Emma Holm som är långt från ensam om att tvingas pussla ihop månadsinkomsten från flera olika håll för att klara sig. För att få ihop pengar till räkningar och allt annat som kostar har hon fyra olika inhoppsjobb.

Budbilsförare, bartender, servitris och anställd på bemanningsföretag, med inhopp bland annat på ketchupfabrik - sammanlagt brukar hon komma upp i 80 procents sysselsättning, vissa månader jobbar hon 110 procent eftersom hon inte vågar tacka nej till inhopp.

Drar ner på sömnen

Nu är hon dessutom rädd för att de fyra jobben kan bli färre.

– Jag har precis fått reda på att det omorganiseras på ett av ställena så jag vet inte om jag har kvar det jobbet, säger hon.

Sex timmar i veckan är hon schemalagd. Resten av arbetstiden blir hon inringd av arbetsgivaren, ofta med väldigt kort varsel.

Det är inte enkelt att få resten av livet att fungera med den jobbsituationen. Lösningen: dra ned på planering och sömn.

– Jag vet aldrig hur mycket jag får jobba. I morse steg jag upp, när jag sedan insåg att jag inte skulle få något jobb tänkte jag passa på att tvätta, men då fanns inga tvättider. Jag kan inte planera någonting.

Kan inte planera något

Hon säger att stressen gör att hon sover dåligt. För att inte tala om hur det sociala livet påverkas.

– De flesta vänner har flyttat till Lund, Malmö och Helsingborg men jag kan inte åka och hälsa på dem för då kan jag missa ett jobbtillfälle, säger hon.

De vänner som finns kvar är svåra att hinna träffa eftersom Emma inte vet när hon kan bestämma att de ska ses. Eller så får hon ställa in med kort varsel.

I två år har hon försörjt sig genom flera "extrajobb". Men snart orkar hon inte längre, säger hon. Väggen är nära.

Söker ständigt jobb

– Det är inte så länge till jag fixar det. Men jag vill inte börja studera bara för att, då vill jag veta vad jag vill bli. Till dess att jag kommit fram till vad jag ska läsa vill jag hellre försöka jobba och spara pengar.

När hon kör ut leveranser med budbilen passar hon på att fråga om det kanske behövs någon hjälp hos mottagarföretaget – via arbetsförmedlingen och jobbsajterna får man inga jobb, säger hon. Det handlar om personliga kontakter, att visa sig engagerad och ha en positiv inställning.

Många jämnåriga i hennes omgivning sitter i samma situation. Att bli inkallad till jobbet samma dag eller dagen innan är standard i bekantskapskretsen.

Vill jobba med festivaler

Trots den påfrestande situationen säger hon att hon inte vill klaga.

– Jag tycker inte synd om mig, jag är glad att jag får jobba med och Jag känner mig uppskattad och värdefull på mina jobb, säger hon.

Drömmen, om hon skulle kunna välja att jobba med precis vad hon ville, vore att planera arrangemang.

– Jag hade velat jobba med festivaler och att planera saker. Att jobba med stora event verkar superhäftigt. Jag har börjat kolla på lite utbildningar som kan vara en bra grund för något sådant, säger hon.

"Vore så skönt"

Men allra mest önskar hon sig ett jobb med ett schema. Så att hon kan planera både arbetstid och fritid. Så att hon vet att hon kan betala räkningarna nästa månad också.

– Då skulle jag kunna slappna av, om jag visste vad jag skulle göra nästa dag. Bara att veta att i morgon ska jag jobba, sedan åka och handla och sen åka hem. Det vore så skönt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!