Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 20, skars i ögonen när hon var livlös

Hjälplös efter misshandeln. 20-åriga Emma lider av svåra skador och har legat på sjukhus i drygt tre månader. "Det viktiga för oss är att Emma ska bli bättre och att mannen som gjorde det här får sitt straff", säger Emmas pappa Mats Svensson.
Foto: Privat/Tomas Leprince

MALMÖ. Nya detaljer kom fram i går under rättegången mot 21-åringen som enligt misstankarna sparkade, slog, våldtog och nästan ströp sin 20-åriga exflickvän Emma i Kristianstad till döds. 

- På tisdag kommer rättsläkaren att visa att mannen skar kvinnan i ögonen och underlivet när hon låg ner och var medvetslös, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Det blev en knäpptyst och förtätad stämning i rättssalen  i Malmö i går när chefsåklagare Pär Andersson lät en kvinnlig polis läsa upp utdrag ur anteckningar som 20-åriga Emma skrev efter att 21-åringens misstänks ha våldtagit henne vid  Vä kyrkoruin 28 oktober.

 Drygt en vecka senare,  6 november, misstänks 21- åringen med våld ha tvingat in Emma i en bil och sedan kört ut till ett gammalt övningsfält.


Ritualliknande misshandel

 Där genomförde han enligt misstankarna en tortyr- och  ritualliknande utdragen misshandel.

 Enbart lyckliga omständigheter och ett livräddande ingripande från polisen gjorde att Emma överlevde. Men med svåra hjärnskador, enligt åtalet orsakade av de hårda struptagen.

 Hon rehabiliteras på ett sjukhus i Skåne och vägen tillbaka är mycket lång.

Anteckningar lästes upp

 21-åringen står nu inför rätta, misstänkt för misshandel, olaga hot, våldtäkt, människorov och mordförsök.

 Anteckningar lästes upp  eftersom Emma själv inte har kunnat höras inför rättegången -  hon är fortfarande för svårt hjärnskadad.

 - Jag hittade anteckningarna dels i papperskorgen, dels  under ett skrivunderlägg. Det gick att tejpa ihop de sönderrivna arken och läsa vad som stod, säger mamman.


Orden om terrorn

 Papperen, totalt fyra handskrivna A4-sidor, tecknar en bild av en förtvivlad kvinnas vardag fylld av misshandel, våldtäkter och hot och en man som hela tiden försöker kontrollera henne.

 - Jag vågar inte bryta upp med honom. Jag tyckte att han kontrollerade mig hela tiden.

 - Jag känner mig förnedrad av honom rätt ofta. Jag fick inte ens gå och kissa -  tror du jag är dum, sa han till mig.

 - Han kontrollerade mig hela tiden, kollade alla sms och ville att jag skulle ta bort alla killkontakter i mobilen, heter det  i anteckningarna och det polisförhör som gjordes med Emma efter att hon  anmält våldtäkten.

Hotbild mot mannen

 Den misstänkte var  påtagligt irriterad när åklagaren korsförhörde honom i rätten i går.

 Han medgav dock att han både slagit exflickvännen och sparkat henne i huvudet, även när hon försvarslös låg ner.

 Efter många och långa  förklaringar, där han hävdade att kvinnan börjat attackera  honom, erkände han också att han tagit struptag på henne.

 På direkt fråga gick han också med på att han var svartsjuk på exflickvännen.

 21-åringen förnekar våldtäkten vid Vä kyrkoruin.

 När det gäller det som hände 6 november så medger han att det är han som orsakat kvinnans skador -  men förnekar ändå både människorov och mordförsök.

 Han skyller på Emma, det är hon som börjat slå på honom.

 På tisdag fortsätter  rättegången, i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt på grund av den hotbild som finns mot 21-åringen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!