Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 20, lurades på pengar – via Snapchat

Emma Larsson, 20, från Halmstad blev lurad på 3 000 kronor via Snapchat och vill nu varna andra. ”Man måste känna en person väldigt väl innan man ska hjälpa till,” säger hon.Foto: Privat

Snapchat-kompisen ville ha hjälp med att fylla på surf till sin telefon.

Sagt och gjort: Emma Larsson, 20, ställde upp och hjälpte till.

Några dagar senare kom fakturan: tre tusen kronor. 

– Jag blev så klart chockad, säger hon.

Emma Larsson, 20, från Halmstad hade fått en ny bekantskap på Snapchat sedan några dagar tillbaka. 

En dag ville mannen ha en hjälpande hand: han behövde fylla på ny surf till sin telefon och kunde inte göra det på egen hand. Han skickade en kod till Emma som hon skulle skriva in på en annan sida.

Men överföringen fungerade inte. 

Till sist hade Emma Larsson fyllt i koden 15 gånger om. 

Sedan kom fakturan, och då visade det sig att koden inte gällde någon mobilsurf. I stället var det flera banköverföringar som Emma gjort, på totalt tre tusen kronor, vilket Hallandsposten var först att rapportera om

– Han sa till mig att det inte skulle komma någon räkning och sedan så kom detta. Klart man blir chockad, jag tänkte inte alls på att det kunde vara ett bedrägeri, säger Emma Larsson.

Efter bedrägeriet har Emma Larsson tappat kontakten med mannen, som inte längre är anträffbar på Snapchat. 

Men hon har gjort en polisanmälan. 

– Han blockerade mig helt efter att jag försökt hjälpa honom. Nu kan jag inte ta kontakt med honom längre. 

”Hur mycket folk som helst luras”

Kvällsposten har även tidigare rapporterat om olika former av internetbaserade bedrägerier, som har ökat rejält de senaste åren. Så sent som i januari 2019 hade bank-ID bedragare lyckats komma över 230 miljoner kronor

– Använd aldrig bankdosa eller mobilt bank-ID på uppmaning av någon annan. Det spelar ingen roll vem som ringer och ber dig göra det. Och lämna aldrig ut några koder, har kommissarie Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter, tidigare sagt till Kvällsposten. 

”Hjälp bara någon du känner”

Emma Larsson är långt ifrån ensam om att utsättas för internetbaserade bedrägerier. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda datorbedrägerier ökat från strax över 17 000 till drygt 135 5000 under de senaste tio åren. 

Även bedrägerier som sker helt över internet har ökat under samma tidsperiod. Från 13 800 anmälda brott för tio år sedan, till 26 507 anmälda brott förra året.

Emmas uppmaning till andra är att vara skeptisk mot främlingar som ber om hjälp över sociala medier.

– Man måste känna en person väldigt väl innan man ska hjälpa till, oavsett vad det gäller. Det är vad jag känner och det har jag fått lära mig nu, säger hon. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!