Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 20, hamnade
mitt i terrorattacken

Emma Bengtsson var sekunder från att träffas av lastbilen på Drottninggatan.Foto: Privat
Fyra personer har avlidit efter attacken.Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det var bara en timme tills Emma Bengtssons tåg skulle ta henne hem till Ystad. 

Hon och systern gick till några butiker på Drottninggatan och hamnade mitt i mardrömmen, bara en några sekunder från att träffas av den skenande lastbilen.

– Jag kunde bara skrika, det var blod överallt, allt stannade upp, säger Emma Bengtsson.

Ystadbon Emma Bengtsson, 20, var i Stockholm med sin syster för att gå på en konsert. Innan tåget skulle ta dem hem på fredagseftermiddagen hade de en stund över och bestämde sig för att besöka ett par butiker på Drottninggatan.

– Vi såg en butik som inte finns i Skåne. Precis när vi kommit innanför ingången hörde vi folk skrika och då såg vi lastbilen köra väldigt snabbt förbi. Vi förstod ingenting, säger Emma Bengtsson.

Emmas första reaktion var att bege sig ut på Drottninggatan och se vad som hänt men hon var tvungen att vända tillbaka. Systrarna hade hamnat mitt i fredagens terrorattack i Stockholm där fyra personer omkom och 15 skadades.

"Allt stannade upp"

– Jag gick ut och kunde bara skrika. Det var blod överallt, jag trodde att det var en dröm, allt stannade upp, säger Emma Bengtsson.

Hon fick en panikattack, knäna vek sig och hon beskriver att det blev som en vägg mellan henne och verkligheten. Trots chocken tänkte hon genast att det var en terrorattack och rädslan sköljde över henne.

– Min syster drog in mig i butiken igen och vi sprang ut till baksidan. Folk var rädda och undrade vad som hänt utanför. "Vänd er och spring" skrek vi. Man var väldigt rädd att något mer skulle hända. Alla var panikslagna.

15 personer skadades i attacken.Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN

"Polisen är hjältar"

Systrarna som skulle ha åkt ner med tåget bara en timme efter attacken kunde inte komma ifrån Stockholm. Deras bagage var inlåst på T-centralen som var avstängd. Emma ringde sin pojkvän några minuter efter händelsen, men hon fick inte fram några ord. 

– Jag hyperventilerade och fick ingen luft. Han visste inte vad han skulle säga. Då hade nyheten inte nått ut än. Det är svårt att prata om, man tappar orden. Det var så hemskt. Man fattar inte vad som hänt.

"Vi ska stötta varandra"

Dagen efter bilade systrarna ner, allt de kunde tänka på var att få komma hem, men Emma Bengtsson är tacksam över polisens insats. 

– Egentligen ville man bara stanna kvar och krama alla poliser. De är riktiga hjältar. Även alla de som klarade av att hjälpa till.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39.

Orden stockar sig när Emma Bengtsson pratar om händelsen. Hon mår fortfarande väldigt psykiskt dåligt men tycker det är skönt att hon inte är ensam. Hon pratar mycket med sin syster om vad de varit med om och när dagens minnesceremoni sändes så satt hon framför tv:n.

– Jag grät. Det var fint att se alla står upp och Sverige är starka. Vi ska inte vika oss utan stå på fötterna. Det är viktigt att prata om det som hänt, inte bara hålla det inne. Vi ska stötta varandra i det och dela med oss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!