Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma, 18, larmar om porren: ”Våldsamt sex”

Emma Ottosson har fått stort genomslag för sitt gymnasiearbete.
Foto: Privat
Många tjejer mår dåligt av porren som konsumeras.

18-åriga Emma Ottosson larmar om unga tjejer som mår dåligt och får en skev bild av sex – på grund av porr.  

– Det är allt från bisarra klipp till väldigt hårt och våldsamt sex, säger hon.

Hennes gymnasiearbete om ämnet har nu fått Oskarshamns kommun att vilja ändra på sexualundervisningen i skolan. 

Idén till gymnasiearbetet, som har titeln ”Kan man tjata om växthuseffekten i 6 år kan man väl för fan prata om sexualkunskap”, kom till när Emma Ottosson, 18, pratade med en barnmorska på en ungdomsmottagning.

– Hon berättade att många tjejer kommer in och säger att de haft för hårt sex och sex som de inte vill ha. Jag kände att det här är jätteintressant och värt att ta upp, säger Emma Ottosson.

Emma, som går på barn- och fritidsprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn, startade en grupp med tjejer från årskurs nio. Hon insåg att en stor del av problemet var hur porr som både tjejer och killar konsumerar ser ut.

”Hjärtskärande att höra”

– Det ger en bild av sex som inte riktigt stämmer, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om klipp som många bara skulle känna är stötande. Det är allt från bisarra klipp till väldigt hårt och våldsamt sex. Intimiteten som det egentligen handlar om har försvunnit.

Under samtalen med Emma sa bland annat en 15-årig tjej att hon vet hur mycket porr killarna kollar på och att hon inte vill vara sämre än det de har sett. 

– De var hjärtskärande att höra. Att vara 15 år och redan ha en så snedvriden bild av det.

Politiker har tagit upp frågan

Samtidigt är hon kritisk mot att det perspektivet inte tagits upp i sexualundervisningen på skolor, vilket framkom i hennes arbete.

– Om ingen vuxen pratar med dig om det här och det är det enda du ser från 10 års ålder är det inte jättekonstigt att det blir fel sen, säger hon.

Och de vuxna tycks hålla med. Emma Ottossons gymnasiearbete, som bland annat uppmärksammats av SVT Nyheter Småland, har fått så stort genomslag att utbildningsnämnden i Oskarshamns kommun nu vill ändra på sexualundervisningen på skolorna.

– Det känns jättekul. Samtidigt borde det absolut ha hänt redan innan. Men alla steg är ett steg i rätt riktning och det måste börja någonstans. Jag hoppas att det sker någon förändring, säger Emma Ottosson.

FLER NYHETER: Här räddas lilla djuret från en säker död

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!