Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 18, blev bäst på matlagning – på tre år

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Vinnarrätten – smörbakad gös.
Foto: Samuel Unéus
Emma Andersson hade all anledning att jubla.
Foto: Samuel Unéus

Emma Andersson, 18, från Halmstad började sent med matlagningen.

Men när hon började gymnasiet väcktes intresset på riktigt – och nu har hon vunnit tävlingen Årets kockelev.

– Det känns helt sjukt. Jättekul, säger hon.

Åtta tävlande gymnasieelever från olika hörn av landet gjorde upp i finalen av Årets kockelev i Stockholm, och det var Emma Andersson som imponerade mest av alla.

– Jag var inte så nervös faktiskt, jag var ganska lugn. Men det var ganska svårt att fatta att jag skulle tävla, säger 18-åringen från Halmstad.

Med utmaningen att laga en varmrätt till fyra tallrikar på 1,5 timme och med gös som huvudingrediens bjöd Emma Andersson på en smörbakad gös med lite musslor och våriga grönsaker.

Det blev en vinnarrätt.

– Det har varit ett otroligt starkt startfält som har lagat upp fantastiskt fina tävlingsbidrag. Det är verkligen generellt hög nivå på rätterna och det märks att dessa unga kockar har satt siktet högt inför framtiden, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets kockelev, i ett pressmeddelande.

Det väntar efter studenten

Emma Andersson går sista året på Sturegymnasiet i Halmstad, men berättar att hon inte alltid brunnit för matlagningen. Det var först när hon började gymnasiet som det stora intresset väcktes till liv på riktigt.

– Just nu betyder matlagningen ganska mycket, det är väldigt kul. Speciellt om man får göra det ihop med människor som man har roligt med. Det är alltid lite roligare med ett härligt sällskap.

Om någon månad väntar studenten och arbetslivet. Emma vet redan nu vad hon vill.

– Jag tänker fortsätta jobba inom branschen, men just nu vet jag inte riktigt vart. Det beror på hur det blir med restriktioner och sådant. Min tanke är att flytta till en större stad, troligtvis Göteborg, och jobba på en restaurang där.

Hur ska du fira nu?

– Just nu är hemma i Halmstad. Jag är mitt uppe i min slutpraktik i Göteborg så jag ska tillbaka dit och jobba. Det blir inget större firande, säger hon.


FLER NYHETER: Skåne vill låta yngre få välja Astras vaccin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!