Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emilys långa kamp mot blodcancer

Emily Axelsson drabbades av akut myeloisk leukemi som 18-åring. Foto: Anna Svanberg
Efter stamcellstransplantationen började livet sakta vända igen för Emily. Men då drabbades hon av ett virus som spred sig i hjärnan och skapade tre tumörer. Foto: Tomas Leprince
Hon behandlades med cellgifter och strålning igen, och idag är Emily frisk. Foto: Privat
I helgen samlas Emily tillsammans med 400 andra cancerdrabbade i Malmö. Foto: Tomas Leprince

Emily Axelsson, 26, drabbades av cancer redan som 18-åring.

Tack vare en stamcellsdonation blev hon frisk – men drabbades av nya motgångar när hon fick hjärntumör:

– Jag bröt ihop. Inte igen, tänkte jag.

I helgen samlas Emily tillsammans med 400 andra cancerdrabbade i Malmö.

Så kan du donera stamceller

* Tobiasregistret bildades 1992 och är Sveriges nationella register för friska givare av blodbildande stamceller. Genom att donera stamceller kan du rädda någons liv. Det kan handla om att hjälpa personer som till exempel har drabbats av leukemi, svår blodbrist eller immunbristsjukdomar.

* Cirka 40 000 personer har anmält sig som potentiella givare och registret har bidragit till att cirka 650 stamcellstransplantationer har genomförts. Det finns andra liknande register i världen och totalt finns över tjugo miljoner personer registrerade.

* För att anmäla sig till registret krävs det att du är fullt frisk, är minst 18 år, väger minst 50 kilo men inte har ett BMI över 40, samt att du är folkbokförd i Sverige.

* Registret är i stort behov av personer mellan 18-40 år, de saknas nästan helt i registret. För mer information om hur du kan bli stamcellsdonator: http://www.tobiasregistret.se.

Akut myeloisk leukemi

* Leukemi är cancer som uppstår i benmärgen, där blodet bildas. Det finns flera olika typer av leukemier och gemensamt för dem alla är att cancern uppstår i de celler som ska utvecklas till blodkroppar. När man får leukemi fungerar blodbildningen inte längre som den ska.

* Akuta leukemier är väldigt allvarliga sjukdomar, som kräver snabb behandling.

* Akut myeloisk leukemi är den vanligaste formen av akut leukemi hos vuxna. Ungefär 300 fall av "akut myeloisk leukemi" diagnostiseras varje år i Sverige. Trötthet, blekhet, blodbrist, ökad infektionskänslighet och blödningsbenägenhet är de första symptomen.

* Patienter behandlas med cytostatika under fyra till sex månader. Stamcellstransplantation är en annan behandling som kan användas både vid akuta och kroniska leukemier.

* Ungefär 60 procent av alla barn som drabbas av akut myeloisk leukemi överlever. Statistik över alla fall av leukemi visar att 51,2 procent lever efter fem år.

Källor: Vårdguiden, Cancerfonden, Blodsjukdomar.se

I helgen arrangeras Ung Cancer Festival – ett av Europas största evenemang för unga cancerdrabbade. Över 400 personer från organisationen Ung Cancer träffas på hotell Malmö Live.

– Festivalen får mig att känna mig sedd. Jag träffar andra med samma erfarenheter som förstår vad jag har gått igenom. Att vara canceröverlevare eller fajtas mot cancer är något som många inte förstår, säger Emily Axelsson, från Lindome utanför Mölndal.

Emily var 18 år när den aggressiva leukemin tog över hennes kropp. Hon var blek och jämt trött. Hon hade fått akut myeloisk leukemi, en form av blodcancer.

– Jag hade så lågt blodvärde så läkarna förstod inte ens att jag kunde stå upp. Det kändes helt overkligt men samtidigt var det skönt att få en förklaring till varför jag mådde så dåligt. Jag trodde att jag var deprimerad och skoltrött.

Hennes räddning: Donator i Tyskland

Fem månader av cellgiftsbehandlingar hjälpte mot cancern men risken för återfall var hög. Det enda som kunde rädda henne var en stamcellsdonation. Räddningen blev en donator i Tyskland. Efter stamcellstransplantationen började livet sakta vända igen.

– Jag blev frisk och stark och kände att jag ville ta igen allt som jag hade förlorat.

I stället drabbades Emily av ett virus som spred sig i hjärnan och skapade tre hjärntumörer.

– Jag bröt ihop. Inte igen, tänkte jag.

Hon behandlades med cellgifter och strålning för att bli frisk. I dag mår Emily bra. Men efter en infektion från sjukdomstiden är hon döv på ena örat och har hörapparat på andra.

– Jag tänkte tidigare att det värsta som kunde hända i livet, förutom att föräldrarna gick bort, var att få cancer. Men så fick jag det och det gick bra. Då tänkte jag att det var tur att jag inte hade fått hjärntumör. Så fick jag tre hjärntumörer. Då tänkte jag att jag i alla fall inte hade förlorat något, och så förlorade jag hörseln.

"Vet inte om jag hade levt"

Men Emily försöker blicka framåt och våga drömma. Sen förra året bor hon i Trelleborg och går turismlinjen på en folkhögskola i Vellinge.

– Jag vill möta människor, det är det som driver mig. Jag gör mitt bästa och försöker få ett arbetsliv.

Viktigast är att hon lever. Emily tänker ofta på en kvinna som hon delade rum med på sjukhuset och som avled i brist på donator.

– Jag är glad att jag lever och att jag kan höra även om jag inte hör så bra. Jag vet inte om jag hade levt i dag om jag inte fått stamceller från min donator.

Vad skulle du vilja säga till dem som läser den här artikeln?

– Stamcellsdonation är jätteviktigt. Ju fler donatorer som finns registrerade, desto större chans är det att man hittar en donator till någon som behöver det. Vi måste prata mer om cancer. Många drabbas och många vågar inte prata om det, men för mig är det viktigt. Det hjälper att förklara vem jag är.

 

Läs Kvällspostens serie #enandrachans om donation, som bland annat handlar om Tobiasregistret och stamcellsdonation.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!