Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emils födelsedagscykel stals – räddades av byn

Emil Christiansson fick en mountainbike i tolvårspresent. Bara några dagar senare blev den stulen.

Men efter mamma Helena Christianssons efterlysning gick hela byn samman för att hjälpa till – och Emil fick sin cykel tillbaka till slut.

– Vi människor måste bry oss om varandra, säger hon.

Den 23 mars fyllde Emil Christiansson tolv år. Dagen till ära fick han en helt ny, svart mountainbike i födelsedagspresent från sin familj.

– Han blev överlycklig, det var det han hade önskat sig mest av allt. Han cyklar till skolan varje dag, säger hans mamma Helena Christiansson.

Men några dagar senare vände lyckan. Det var när Emil tog cykeln till torget i Hammenhög på Österlen i Skåne, där han skulle sälja kryddor för att samla in pengar till klassresan, som han skulle bli av med den.

Emil parkerade cykeln och låste den, men det hindrade inte tjuven från att passa på, enligt Ystad Allehanda som först skrev om stölden.

– Han var bara borta i en timme ungefär och när han insåg att den var borta grät han elefanttårar. Han var jätteledsen.

Cykeln låg slängd på marken

Samma kväll skrev Helena ett inlägg på Facebook där hon berättade vad som hade hänt och efterlyste den stulna cykeln.

Inlägget delades flitigt. Plötsligt svarade en kvinna att hon hade sett någon lasta in cykeln i en bil, och dagen efter fick mamman veta att två personer hade sett cykeln ligga slängd på marken.

– Folk brydde sig tydligen och det är jag väldigt tacksam för, säger Helena.

”Måste titta varandra i ögonen”

Lika glad som Emil blev på sin födelsedag blev han när han fick tillbaka cykeln. Nu fortsätter han att cykla till och från skolan varje dag.

– Det var tack vare att goda människor brydde sig som vi hittade cykeln, säger mamman.

– Det viktigaste jag vill lyfta fram är att vi människor måste bry oss om varandra. Vi måste titta varandra i ögonen, och registrera om det är något mystiskt som händer. Det ska vara otrevligt för tjuvar att finnas runtomkring oss.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!