Emilio Svensson menar att kraven borde handla om att kunna lära ut. Foto: PrivatEmilio Svensson menar att kraven borde handla om att kunna lära ut. Foto: Privat
Emilio Svensson menar att kraven borde handla om att kunna lära ut.  Foto: Privat

Emilio fick höra att han var för tjock för tentan

Publicerad

Idrottslärarstudenten Emilio Svensson fick höra att han inte skulle kunna klara tentan.

Anledningen ska ha varit hans vikt, vilket HD tidigare skrivit om.

– Den enda information jag har, det är att det inte är lönt att jag dyker upp. Och att jag ska gå hem, banta och komma tillbaka nästa år, säger han.

Emilio Svensson, 24, från Helsingborg har under hösten gått sin första termin på idrottslärarutbildningen vid Malmö högskola. Något som han har sett fram emot under lång tid.

– Jag tyckte det var så roligt. Dels tycker jag om att träna och jag tycker om att prata inför folk i den positionen, som lärare. Jag tycker det är intressant, berättar han.

Men när han i slutet av november påbörjade en ny kurs så tog det hela en vändning som han inte räknat med, vilket Helsingborgs Dagblad skrivit om tidigare. På den första lektionen gick det bra, men på den andra lektionen skulle de göra volter. Något som Emilio Svensson inte gjort tidigare. Då fick han höra:

– ”Nej, du kan inte göra detta med din vikt”. Då frågade jag om vi kunde göra en plan över hur jag skulle kunna klara tentan, och om det gick att individanpassa den på något sätt. För vi hade ju bara krav på att vi ska kunna lära ut det.

Men enligt Emilio Svensson fick han då höra att det inte var lönt att han kom på fler lektioner. Det var heller inte lönt att han skulle göra tentan, berättar Emilio Svensson.

Emilio Svensson gick upp i vikt efter skada

Efter en skada så tvingades Emilio Svensson genomgå en operation år 2012. Då läkprocessen blev komplicerad och långdragen så innebar det att han inte kunde träna. Han hamnade då i depression och fick börja ta antidepressiva medel. Under den processen gick han också upp i vikt, från 75 kilogram till 115.

Emilio Svensson före viktuppgången.Foto: Privat

– Jag kunde inte göra någon fysisk aktivitet på två år. Är man van vid att träna ofta, så blir man ju deprimerad, säger Emilio Svensson.

Innan han påbörjade utbildningen var han rädd för att hans vikt skulle komma att bli ett problem. Men trots det så var han inte förberedd på beskedet.

– När det kom upp fick jag frågan om jag ens var säker på om jag kunde gå ner i vikt, om jag var säker på att jag hade valt rätt för att jag inte kunde vara ett föredöme för elever när jag såg ut så här. Då kände jag mig jätteledsen. Min första tanke var bara att nu hoppar jag av, berättar han.

Känner sig förbannad

Men Emilio Svennson hoppade inte av.

– Nu är jag mer förbannad över att någon kan säga så här. För jag skulle aldrig kunna säga så till någon av mina elever. Det hade varit en sak om jag gjort en tenta och inte hade klarat den. Men att säga så innan det ens varit tenta, att säga att ”du är för tjock för att göra den”, säger han.

Efter händelsen har han haft kontakt med ledningen. Institutionens prefekt, Kristian Sjövik, säger till HD att vikt inte ska spela någon roll för huruvida man kan klara av utbildningen.

– Kan man sitta i rullstol och bli idrottslärare? Svaret är ja, du ska i princip kunna bli det ändå. Det är lärandesituationen som är det centrala. Du ska kunna iscensätta, verbalt beskriva och visualisera. Tidigare var det mycket mer fokus på att utföra övningar. Men hur mycket ska man kunna av det som eleverna själva ska kunna? Jag vet att våra lärare diskuterar det jättemycket. Frågan handlar om hur det på olika sätt kroppsligt går att framställa och utföra rörelser som en del av att leda undervisning, säger han till tidningen.

Emilio Svensson tänker inte ge upp.Foto: Privat

Fortfarande oklart vad som ska hända

Men inför tentan som är nästa vecka känner sig Emilio Svensson fortfarande osäker kring vad som gäller.

– Jag vet inte vad som händer. För det är ingen från skolan som har kontaktat mig. Jag har haft möten med lektorn, han beklagade det som hänt men jag har inte fått någon lösning på det. Det har sagts att det skulle bli ett möte, men det har inte hänt. Jag har inte fått någon information om någonting, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag