Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emilia byggde sitt eget
drömhus i miniformat

Emilias drömhus är bara 16,9 kvadratmeter stort, men mer utrymme än så behöver hon inte, säger hon. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter
Emilia älskar färg men lät väggarna vara vita för att få en större känsla. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter
Köket går i gröna toner och är platsbyggt. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter
Stilen skulle vara retro bestämde Emilia när hon började inreda. I sin husvagn har hon försökt återanvända så mycket som möjligt. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter
På det lilla gästloftet brukar vänner på besök sova över. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter

Emilia Petersson tröttnade på att bo i lägenhet och ville ha ett naturnära och billigare boende.

Så hon byggde om sin pappas skogsvagnsboogie till ett drömhus.

– Många är imponerade och säger ”har du verkligen gjort det här?”.

Mikrohus allt populärare

Small house movement startade i USA i början av 2000-talet. Det är en rörelse som går ut på att människor ifrågasätter hur mycket plats vi egentligen behöver för att bo. Det handlar om att bo mer miljövänligt och billigare för att kunna gå ner i arbetstid och lägga pengar på annat än bostadshyra. I dag är mikrohusboende vara en uppåttrend runtom i hela världen.

När hon besökte några vänner som flyttat in i en ombyggd cirkusvagn tänkte hon att det var den perfekta bostadslösningen. Ett mobilt boende med låg månadskostnad. Emilia flyttade hem till sina föräldrar på landet och anmälde sig till en byggkurs i Växjö där hon fick lära sig att bygga hus av återvunnet material.

På föräldrarnas gård i Vånger stod en gammal skogsvagnsboogie. Emilia bestämde sig för att bygga om den till sitt eget drömhus på hjul.

Vagnen som använts för att forsla stockar behövde kapas och breddas med 90 centimeter för att bli lite rymligare.

– Jag fick hjälp av en granne att svetsa ihop det viktigaste, sen lärde han mig att svetsa så jag kunde göra resten själv.

Bor utan el

Träpanelen kommer från hennes pappas skog och majoriteten av byggmaterialet är återvunnet. En av väggarna kommer från en ladugård på gården och entrédörren och hälften av golvbrädorna är hämtade från hennes systers hus och från ett gammalt magasin.

Emilia Petersson skapade en 3D-ritning som hon utgick från när hon inledde byggprojektet. Tack vare takhöjden på 3,1 meter kunde hon skapa två loft, ett större sovrumsloft och ett lite mindre gästloft.

Huset är inte mer än 16 ,9 kvadratmeter men räcker mer än väl för Emilia, säger hon.

Köket går i gröna toner och är platsbyggt.

– Man får tänka på vad man behöver. Eftersom jag tycker om att laga mat ville jag ha ett ordentligt kök och en matplats för flera personer.

Köket har hon byggt av nytt och gammalt material. Spisen går på gasol men kylskåp saknas.

Huset är isolerat med cellulosa som är gjort av återvunnet papper, och värms upp via en vedeldad kamin, men det finns ingen elektricitet.

– Jag använder värmeljus och har en batteriljusslinga. På sommaren är det inga problem, nu när det blir mörkare är det rätt så mysigt, man får ha pannlampa när man ska läsa, haha.

Det enda hon saknar är kylskåp, hon planerar att så småningom investera i ett som drivs av gasol. Till dess äter hon mat som inte behöver hållas kall.

Tanken är också att så fort plånboken tillåter installera solpaneler för att få el i huset.

Byggde i två år

Vatten har hon i en kubiktank, som används till bevattning och att tvätta sig i. I badrummet finns en komposttoalett och en campingdusch med pump, men då gäller det att först koka vattnet på spisen.

– Under sommaren har jag badat i sjön eller lånat dusch, säger hon.

Emilia Petersson flyttade in i sitt hus, som står på en naturtomt på föräldrarnas mark i Hånger, vid årsskiftet efter att ha byggt på det i två år.

– Det är en skön känsla att ha fått göra på mitt sätt. Jag tycker inte om att köpa nytt utan tycker man ska återanvända så mycket som möjligt. Det känns jättekul att ha haft möjlighet att kunna bygga mitt eget hus, säger 28-åringen.

Och hon planerar att bo kvar länge.

På det lilla gästloftet brukar vänner på besök sova över. Foto: Christer Gallneby/Värnamo Nyheter

– Får jag kylskåp och el så blir det ju jättelyxigt, jag har inga problem med att bo så här och känner inte att jag behöver mer yta. Här finns gott om plats för två, säger hon.

Hon har redan haft stora middagar i huset och hela fem övernattande gäster.

Hur reagerar de som kommer hit?

– De tycker det är ganska stort och att det är fint, de är imponerade och säger ”har du verkligen gjort det här?”. De flesta är positiva men en del känner ”så här kan man ju inte bo på riktigt hela livet”. Det är ju olika vad man vill få ut. Jag vill hålla nere kostnader och styra över min tid och hur jag jobbar.

Emilia arbetar som guldsmed och har sin verkstad på föräldragården. Totalt har det kostat Emilia 100 000 kronor att bygga sitt drömhus. Och många arbetstimmar förstås.

Vad har varit den största utmaningen under byggprojektets gång?

– Det var nog att få alla fönster och dörrar raka. Och så ville jag ha lite båtkänsla och gjorde tre runda fönster genom att limma ihop limträbalkar och svarva ur dem. Jag lade mycket tid på dem under vintern, men det var roligt, jag rådfrågade snickare och pappa visade mig hur man använder svarven.

Nästa projekt är att så småningom bygga en veranda och ett utomhuskök och att börja odla i trädgården. Får hon drömma kanske hon flyttar sitt mobila hem i framtiden.

– Det hade varit härligt att spara ihop till en sjötomt, säger hon.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!