Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emilia, 30, gjorde glass som tog svenskt silver

Emilia Hildingsson gick en kurs i glasstillverkning – och fann ett nytt jobb på köpet.
Foto: Tobias Hildingsson
Foto: DANIEL ERIKSSON 980617 / ROCKHOPPER CONSULTING

När barnen somnat ställde sig den föräldralediga trebarnsmamman Emilia Hildingsson i köket och gjorde hallonglass.

Genast spred sig ryktet i bygden och nu har glassen kammat hem silvermedalj i SM i mathantverk,

– Jag är så tacksam för uppmärksamheten, säger Emilia. 

Emilia Hildingsson I Grimslöv utanför Alvesta i Småland är egentligen nyutbildad förskollärare, men inser att annat har kommit i vägen för den karriären just nu.

Orsaken är de glassfavoriter som Emilia med maken Tobias och de tre barnen som stora supportrar på egen hand komponerat.

– Jag gick en kurs i glasstillverkning och sedan började vi tillverka i juli. Vi har gått från nybörjare till SM-silver på tre månader, säger Emilia själv.

Familjens matresa började förra sommaren när trädgården hemma i Grimslöv visade sig vara för liten.

Barnen bärgalna

– Barnen är som bärgalna och tomten räckte inte till. Men eftersom mina föräldrar har en gård här i närheten frågade vi om vi kunde använda en liten jordplätt för privat bruk, säger Emilia.

Där växer nu 1100 jordgubbsplantor, 350 hallonplantor, 60 blåbärsplantor, 15 björnbärsplantor och 40 olika sorters dahlior.

När Emilia delade en bild på sociala medier kom förfrågningarna från folk som ville köpa bär. Sedan har efterfrågan bara ökat, vilket Smålandsposten var först att berätta om.

Ungefär samtidigt gick Emilia en femtimmars kurs i pralintillverkning. Även det blev en succé.

– Vi fyllde dem med bär från trädgården och lyckades sälja 13 000 praliner från september förra året till juni i år, säger hon.

Stod i kö

Glassen kom senare, men gjorde att kunderna formligen stod i kö i somras för att köpa glass i bägare.

– Jag och min man stod i köket på nätterna efter att barnen lagt sig och tillverkade glass för glatta livet, säger Emilia.

Glassen som tog hem silvermedaljen vid SM i mathantverk var varianten med hallon. På repertoaren finns även jordnöt och kola.

– Vi skickade upp glassen med frystransport till Östersund och blev minst sagt överväldigade över intresset, säger Emilia.

I fredags kunde inblandade parter följa tävlingen via en digital sändning.

Hemligheten bakom det vinnande konceptet tror Emilia är råvarorna. Mjölken kommer från en grannbonde, honungen från en biodling i Lönashult och bären från den egna odlingen.

Nu har trebarnsfamiljen etablerat tre företagsben att stå på för att klara både glasstillverkningen, pralinerna och bärodlingen.

Flera intressenter

Ännu så länge är allt i småskalig verksamhet. Men utomstående butiker och intressenter knackar på dörren för att få köpa.

– Vi har kastat ut bilarna från garaget till villan där vi bor. Där är nu ombyggt till en glass och pralinfabrik som gör att vi nu kör på med tillverkningen i lite större skala, säger Emilia.

På samma sätt har hennes föräldrar tvingats tömma sitt garage för att möta familjens glass- och pralindröm.

Se hur stor pumpa Jens lyckades odla fram.