"MIN SYSTER äLSKADE MUSIK." När Mats Berg och syskonbarnen valde hennes favoriter till begravningen blev det stopp. Kyrkan sa nej till cd-musik. Foto: Lars Ottosson/Kristianstadsbladet
"MIN SYSTER äLSKADE MUSIK." När Mats Berg och syskonbarnen valde hennes favoriter till begravningen blev det stopp. Kyrkan sa nej till cd-musik. Foto: Lars Ottosson/Kristianstadsbladet

Elvislåt stoppades på begravning

Publicerad
Uppdaterad
Planerar du musiken som ska spelas på din egen begravning? Välj först vilken församling du ska begravas i annars kan du få avslag i låtval. Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad sa nej till Elvis på cd när Mats Bergs syster skulle begravas.
- Är begravningen till för prästen och kantorn eller för den avlidne och de anhöriga?, säger Mats Berg.
Mats Bergs syster avled i november efter en tids sjukdom.
- Jag lovade barnen att vi skulle gör begravningen till ett vackert minne av deras mamma. Min syster älskade musik och vi gick igenom låtar som hon tyckte om och det var bland annat Elvis Presleys "O Store Gud".

Valde borgerlig begravning

Men prästen i Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad sa blankt nej till cd-musik.
- Vi hade hållit oss inom ramarna av låtar, men fick inte spela cd. Till slut valde vi en borgerlig begravning i stället och det blev jättebra, säger Mats.
Prästen Anna Evertsson vid Heliga Trefaldighets församling vill inte kommentera det enskilda fallet, men menar att de försöker bemöta önskemålen.
- En gudtjänst är offentlig och öppen för alla, inte bara de närmast sörjande. Om man väljer en cd-skiva kanske man behöver en förklaring. Det blir för privat, säger hon till Kristianstadsbladet.

"Inga speciella regler"

En rundringning till Svenska kyrkans församlingar i Sydsverige visar att det oftast är upp till varje församling att bestämma vilken musik som ska spelas i samråd med familjen.
- Det formella ansvaret har den tjänstgörande prästen i den specifika församlingen. Men det finns inga speciella regler, säger Gudrun Erlandsson, kontraktsprost i Helsingborg.
- I vår församling får man spela cd-musik och vi har inga svartlistade låtar, säger Paul Hansson, kyrkoherde i Växjö.
Carina Berglund
Carina Berglund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag