Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elvislåt stoppades på begravning

"MIN SYSTER äLSKADE MUSIK." När Mats Berg och syskonbarnen valde hennes favoriter till begravningen blev det stopp. Kyrkan sa nej till cd-musik.
Foto: Lars Ottosson/Kristianstadsbladet

Planerar du musiken som ska spelas på din egen begravning? Välj först vilken församling du ska begravas i annars kan du få avslag i låtval. Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad sa nej till Elvis på cd när Mats Bergs syster skulle begravas.  

- Är begravningen till för prästen och kantorn eller för den avlidne och de anhöriga?, säger Mats Berg.

Mats Bergs syster avled i november efter en tids sjukdom.

 - Jag lovade barnen att vi skulle gör begravningen till ett vackert minne av deras mamma. Min syster älskade musik och vi gick igenom låtar som hon tyckte om och det var bland annat Elvis Presleys "O Store Gud".

Valde borgerlig begravning

 Men prästen i Heliga Trefaldighets församling i Kristianstad sa blankt nej till cd-musik.

 - Vi hade hållit oss inom ramarna av låtar, men fick inte spela cd. Till slut valde vi en borgerlig begravning i stället och det blev jättebra, säger Mats.

 Prästen Anna Evertsson vid Heliga Trefaldighets församling vill inte kommentera det enskilda fallet, men menar att de försöker bemöta önskemålen.

 - En gudtjänst är offentlig och öppen för alla, inte bara de närmast sörjande. Om man väljer en cd-skiva kanske man behöver en förklaring. Det blir för privat, säger hon till Kristianstadsbladet.

"Inga speciella regler"

 En rundringning till Svenska kyrkans församlingar i Sydsverige visar att det oftast är upp till varje församling att bestämma vilken musik som ska spelas i samråd med familjen.

 -  Det formella ansvaret har den tjänstgörande prästen i den specifika församlingen. Men det finns inga speciella regler, säger Gudrun Erlandsson, kontraktsprost i Helsingborg.

 - I vår församling får man spela cd-musik och vi har inga svartlistade låtar, säger Paul Hansson, kyrkoherde i Växjö.

FAKTA

Populäraste solosångerna
1. Som en bro över mörka vatten, Paul Simon
2. Time to say goodbye, F Sartori
3. Där rosor aldrig dör, trad
4. Dagen är nära, Händel
5. My Way, Paul Anka
... och orgelstyckena
1. Tröstevisa, Benny Andersson
2. Gammal fäbodpsalm, O Lindberg
3. Så skimrande var aldrig havet, Evert Taube
4. Air, J S Bach
5. Bön, Jerker Leijon

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!