HUND MED SERVICEANDA. Elvis är förutom diabeteshund också en servicehund som hjälper Marie Hansson med att plocka upp saker och att ta av jackan. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
HUND MED SERVICEANDA. Elvis är förutom diabeteshund också en servicehund som hjälper Marie Hansson med att plocka upp saker och att ta av jackan.  Foto: NIKLAS HENRIKCZON

Elvis kan lukta sig till matte Maries diabetes

Publicerad

HALMSTAD. Den fyrbente assistenten klär av matte, han städar och det är ändå inte hans huvudsakliga uppgift.

Elvis jobb är att stirra och klättra på Marie Hansson när blodsockernivån är fel.

- Det är en frihet och en trygghet för mig att ha honom, säger hon.

Elvis, en fyraårig lagotto, är en sällskapshund som är livlig och älskar att leka. Men hans uppgift är mycket viktigare än så: han är en diabeteshund. Tack vare Elvis kan Marie Hansson känna sig säker. Elvis känner av om Marie Hanssons blodsockernivå sänks eller höjs och ger sig inte förrän nivån är där den ska igen.

- Om jag har för lågt blodsockervärde ställer han sig framför mig och bara stirrar. Om jag inte gör någonting åt det blir han ännu mer intensiv och börjar klättra på mig, säger Marie.

Helt fokuserad på matte

Det är precis som att Elvis har en strömbrytare: antingen är han på eller av. För när Elvis täcke åker på och de går ut är han fokuserad på bara henne. Då ställer han in sig på att inte avvika från sin matte en sekund, inte bry sig om människor och inte ens bry sig om mat. Och då är det inte ovanligt att Marie sätter sig på en restaurang med Elvis.

"Inte minsta intresse"

- Han har inte det minsta intresse av maten eller folket som är där. Han ligger på golvet bredvid mig tills jag är klar och vi går ut, säger hon.

När täcket däremot är av och de är hemma är Elvis som vilken sprattlig fyraårig hund som helst. Leker och nosar omkring på allt han kommer över - helt vanlig förutom att Elvis fortfarande känner av när Maries blodsockernivå är för låg eller hög.

Elvis har gått en 1,5 år lång utbildning tillsammans med Marie för att vara specialanpassad till just henne. Genom att känna igen dofter känner han av när blodsockernivån är för låg eller för hög.

"Han är fantastisk"

- Han signalerar innan jag känner något och innan blodprovsapparaten ger utslag, säger Marie.

Men Elvis kan även användas till en rad andra praktiska uppgifter. Marie har problem med en axel och kan inte alltid ta av sig sina kläder själv. Då ser Elvis det och hjälper till. Han tar tag i ärmen och drar av plagget från kroppen. Han plockar även upp saker hon tappat och agerar lite som en städare åt henne.

- Han är verkligen fantastisk på så många sätt, säger hon.

Och Elvis är på gränsen till att vara hundraprocentig. Marie kan bara minnas två gånger som han inte märkt av att hon nått en för låg blodsockernivå. Den ena gången var på nyårsafton och den andra när en tik som löpte satt i samma tågvagn. Och han har aldrig signalerat fel.

- Just på nyår var det smällarna och raketerna som distraherade honom. Det är bara vissa yttre omständigheter som kan påverka honom, säger hon.

Jobbar normalt i tio år

En service- och signalhund som Elvis arbetar i ungefär tio år innan den går i pension. Trots att Elvis har många år kvar är Marie fast besluten om att hon ska skaffa en ny när Elvis börjar bli till åren.

- De här hundarna är så fantastiskt bra, bättre än vad jag någonsin kunnat ana, säger hon.

 

Simon Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag