Elvis kan lukta sig till matte Maries diabetes

HUND MED SERVICEANDA. Elvis är förutom diabeteshund också en servicehund som hjälper Marie Hansson med att plocka upp saker och att ta av jackan.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON

HALMSTAD. Den fyrbente assistenten klär av matte, han städar och det är ändå inte hans huvudsakliga uppgift.

Elvis jobb är att stirra och klättra på Marie Hansson när blodsockernivån är fel.

- Det är en frihet och en trygghet för mig att ha honom, säger hon.

Elvis, en fyraårig lagotto, är en sällskapshund som är livlig och älskar att leka. Men hans uppgift är mycket viktigare än så: han är en diabeteshund. Tack vare Elvis kan Marie Hansson känna sig säker. Elvis känner av om Marie Hanssons blodsockernivå sänks eller höjs och ger sig inte förrän nivån är där den ska igen.

- Om jag har för lågt blodsockervärde ställer han sig framför mig och bara stirrar. Om jag inte gör någonting åt det blir han ännu mer intensiv och börjar klättra på mig, säger Marie.

Helt fokuserad på matte

Det är precis som att Elvis har en strömbrytare: antingen är han på eller av. För när Elvis täcke åker på och de går ut är han fokuserad på bara henne. Då ställer han in sig på att inte avvika från sin matte en sekund, inte bry sig om människor och inte ens bry sig om mat. Och då är det inte ovanligt att Marie sätter sig på en restaurang med Elvis.

"Inte minsta intresse"

- Han har inte det minsta intresse av maten eller folket som är där. Han ligger på golvet bredvid mig tills jag är klar och vi går ut, säger hon.

När täcket däremot är av och de är hemma är Elvis som vilken sprattlig fyraårig hund som helst. Leker och nosar omkring på allt han kommer över - helt vanlig förutom att Elvis fortfarande känner av när Maries blodsockernivå är för låg eller hög.

Elvis har gått en 1,5 år lång utbildning tillsammans med Marie för att vara specialanpassad till just henne. Genom att känna igen dofter känner han av när blodsockernivån är för låg eller för hög.

"Han är fantastisk"

- Han signalerar innan jag känner något och innan blodprovsapparaten ger utslag, säger Marie.

Men Elvis kan även användas till en rad andra praktiska uppgifter. Marie har problem med en axel och kan inte alltid ta av sig sina kläder själv. Då ser Elvis det och hjälper till. Han tar tag i ärmen och drar av plagget från kroppen. Han plockar även upp saker hon tappat och agerar lite som en städare åt henne.

- Han är verkligen fantastisk på så många sätt, säger hon.

Och Elvis är på gränsen till att vara hundraprocentig. Marie kan bara minnas två gånger som han inte märkt av att hon nått en för låg blodsockernivå. Den ena gången var på nyårsafton och den andra när en tik som löpte satt i samma tågvagn. Och han har aldrig signalerat fel.

- Just på nyår var det smällarna och raketerna som distraherade honom. Det är bara vissa yttre omständigheter som kan påverka honom, säger hon.

Jobbar normalt i tio år

En service- och signalhund som Elvis arbetar i ungefär tio år innan den går i pension. Trots att Elvis har många år kvar är Marie fast besluten om att hon ska skaffa en ny när Elvis börjar bli till åren.

- De här hundarna är så fantastiskt bra, bättre än vad jag någonsin kunnat ana, säger hon.


Simon Larsson

ASSISTANSHUNDAR

Servicehundar

Hjälper personer med funktionsnedsättningar.

---

Signalhundar

Hjälper personer med hörselnedsättning.

---

Alarmerande hundar

En levande blodsockermätare. Finns även hundar som kan upptäcka ett epileptiskt anfall innan det bryter ut.

---

Ledarhundar

Den vanligaste assistanshunden som leder människor med nedsatt syn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!