Elva unga får böta 3 500 – stod för nära varandra

Danska polisen kämpar för att få folk att hålla avstånd.
Under senaste tiden har polisen i Danmark haft bråda dagar med att se till att folk håller avstånd till varandra.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT
På Islands Brygge i Köpenhamn har det införts ett uppehållsförbud. Om man stannar till där riskerar man böter.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT

I Danmark kämpar polisen med att få folk att hålla avstånd till varandra. 

Under söndagskvällen bötfälldes elva unga mellan 16 och 21 år – nu får de böta 3 500 kronor var.

– De visste egentligen att det inte var smart att stå tillsammans för de skingrades snabbt när vi kom, säger Henrik Krøjgaard vid polisen. 

I Danmark har man lättat en aning på sina hårda coronarestriktioner. Skolor har öppnat. Frisörsalonger, körskolor, tatuerare och flera andra verksamheter har fått slå upp dörrarna igen. 

Men den gradvisa öppningen av landet har tolkats lite väl generöst av många danskar – i alla fall efter att den sköna vårsolen tittat fram ordentligt under förra veckan. Då samlades tusentals människor i Köpenhamns parker och polisen hade bråda dagar. Folksamlingar bröts upp och böter delades ut. Förbudet om att samlas fler än 10 personer på allmänna platser är fortfarande högst aktuellt. 

Under helgen gick det så långt i området Islands Brygge att Köpenhamnspolisen införde ett uppehållsförbud på de populära samlingsplatserna längs vattnet, efter att för många folksamlingar skapats på platsen. 

Man fick gå, jogga eller cykla genom området, men man fick inte stanna till. Redan på söndagsmorgon hade flera brutit mot förbudet. En handfull personer fick böter. 

– Vi är mycket synliga i området och på andra ”hotspots”, sa vice polisinspektör Jesper Bangsgaard till BT under helgen. 

FLER NYHETER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS 

Det är också förbjudet att gå ner till vattnet och ta sig ett morgondopp vid Islands Brygge, vilket de här kvinnorna blev informerade om under helgen.
Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT

Elva unga får böta

Men problemen finns över hela landet. Under söndagskvällen upptäckte polisen på Fyn att ett gäng unga män hade samlats kring flera bilar på en plats i Odense. 

Polisen gjorde bedömningen att de var fler än 10 personer på samma plats och slog till mot samlingen.  

– De visste egentligen att det inte var smart att stå tillsammans för de skingrades snabbt när vi kom, säger Henrik Krøjgaard vid polisen enligt nyhetsbyrån Ritzau. 

Men polisen polisen bötfällde elva personer i åldrarna 16-21 och nu får de betala motsvarande 3 500 svenska kronor var.    

Polisen slog även till vid Roskilde flygplats under helgen. Där hade 200-300 motorentusiaster samlats för ett olagligt streetrace. 

Arne Aabæk var inre befäl vid polisen vid tillfället. Han är inte imponerad. 

– För att säga det snäll så var det inte smart. Det handlar om covid-19 nu, och alla måste tänka på att inte sprida smittan vidare. Ingen av oss är heliga och skonas från viruset, säger han till Ekstrabladet

Danmarks statsminister Mette Frederiksen vädjar till danskarna att ta sitt ansvar.
Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

Statsministerns vädjan

Enligt siffror från opinionsinstitutet Voxmeter har många danskar börjat tröttna på den sociala distanseringen. I den senaste mätningen svarade 32,5 procent, ungefär var tredje dansk, att de helst undviker offentliga mötesplatser som parker och lekplatser. När Voxmeter ställde frågan i början av månaden var det 43 procent som svarade att de höll sig undan. Betydlig färre nu alltså

Danmarks statsminister Mette Frederiksen uppmanar fortsatt danskarna att bekämpa smittan genom att hålla sig till restriktionerna och följa riktlinjerna från myndigheterna.

– Först och främst hänger allt på vårt uppförande och beteende. Oavsett vilka beslut vi fattar på Christiansborg med den här öppningen, så står det hela och faller på vår egna förmåga att hålla avstånd, sa hon nyligen till DR.

TV: Här slår polisen till – mot danskar som står still

Hård kamp mot folksamlingar i Danmark • Förbud att stanna till i vissa områden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!