Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ligan stal Toyota-bilar som slaktades i Polen

Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Elva personer har frihetsberövats efter att polisen sprängt en stor liga som sysslat med bilstölder i Sydsverige.

Fordonen ska ha förts utomlands till Polen där många av dem slaktats, enligt polisen.

Enligt polisen ingår de gripna i en kriminell gruppering vars intresse främst har rört bilar av märkena Toyota och Mazda. 

Fordonen har stulits i Sverige och sedan förts utomlands där de antingen omidentifierats eller demonterats för att säljas i delar, enligt ett pressmeddelade från polisen.

De misstänkta gärningspersonerna ska ha ingått i ett organiserat brottssyndikat och insatsen har skett i samarbete mellan polisen i region syd och polska myndigheter.

Fem bilar beslagtogs

För två av de gripna fanns europeiska arresteringsorder utfärdade och processen att få dessa överförda till Polen pågår för närvarande.

Insatsen som ledde fram till gripandena ägde rum tidigare i veckan i såväl Sverige som Polen. Förutom personal från polisen och polskt rättsväsende fanns en representant från Europol samt it-forensiker inblandade i insatsen.

Sammanlagt fem bilar som misstänks vara stulna beslagtogs tillsammans med falska chassinummerdekaler, svenska registreringsskyltar, verktyg för märkesförfalskning, störningsutrustning för mobiltelefoni, diverse bilreservdelar samt elektronisk utrustning för biltillgrepp.

Utredningen leds av polsk polis, enligt Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.