Elva får lemlästade – varning för vargattack

De två skadade lammen har avlivats. Besiktningsmännen har dokumenterat skadorna. Tio Av de senare elva fåren har lastats på en släp för borttransport. Mellan de bägge bröderna Arne med gevär och Sture vid traktorn står Martin Einarsson från länsstyrelsen.
Foto: Lasse LE Carlsson
Länsstyrelsens besiktningsman Bertil Larsson flår en vargdödad tacka för att dokumentera skadorna under skinnet. Det ser som regel mycket mer våldsamt ut under skinnet än utanpå. Ett kraftfullt bett över hals och nacke samt över baklår och kors. På en sten bakom släpvagnen med de döda fåren sitter en fundersam Sture Nilsson som äger fåren.
Foto: Lasse LE Carlsson

Fåren hade inte en chans när vargen kom på besök.

Kvar lämnades elva döda eller mycket svårt sargade djur.

Nu varnar rovdjursexperten Lasse LE Karlsson för att det kan hända igen.

De elva fåren hittades i en hage nära havet mellan Torhamn och Sandhamn öster om Karlskrona i torsdags kväll. Fyra av fåren var tackor och sju lamm.

Lasse LE Karlsson, besiktningsman för rovdjursskador på tamdjur åt länsstyrelsen i Blekinge län, är övertygad om att djuren fallit offer för en varg.

– Skadorna tyder helt på det och det tänker vi meddela länsstyrelsen i vår rapport, säger han.

De döda fåren upptäcktes av en privatperson som strövade längs havet. Lasse LE Karlsson tror att vargen kommit från det hållet för att slippa problemet med stängslet som fanns runt hagen.

Inte en chans

Fåren ägdes av bröder Sture Nilson, 72, och Arne Nilsson, 69, som bedrivit jordbruk i många år. För fem år sedan hade de ett liknande angrepp och då tog vargen 15 får.

– Det känns inte roligt längre när man ser hur djuren far illa. Vi funderar på att trappa av och lägga ner nu, säger Sture Nilsson till Kvällsposten.

Flertalet av djuren låg döda i hagen. Två hittades i vattnet och var sönderbitna i rygg och hals. Två av djuren levde, men var så svårt skadade att ägaren tvingades nödslakta dem.

Ovanligt

Eftersom blodet torkat kring djuren tros angreppet ha skett kanske redan i måndags eller i tisdags.

Att elva djur faller offer på det sättet är ovanligt. Sture Nilsson fick en förklaring av rovdjursexperter vid förra dådet.

– I grund och botten går vargen till angrepp för att den är hungrig och söker ett byte. När andra djur trampar fram och tittar blir de också ihjälbitna, säger Sture Nilsson,

Han och brodern har ytterligare 30-40 får i en annan hage. De flyttas nu för säkerhets skull närmare gården med tillgång till stallet.

Spår av varg har funnits i det aktuella området tidigare. Vittnesmål finns att en varg synts i området i lördags för en dryg vecka sedan, då ska den ha passerat genom en vanlig villaträdgård.

Misstänkt koppling

Den 7 juni attackerades två nötkalvar på 140 kilo i Eneryda två mil nor om Älmhult av varg.

– Det går inte att utesluta att det är samma varg, säger Lasse LE Karlsson.

Han råder nu djurägarna att se över sina stängsel, helst ta in djuren om det går.

– Vargen kan mycket väl slå till igen, det vet vi sedan tidigare, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!