Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elva anhållna för
grovt bedrägeri

Det är ett slags företagsregister. Vi har noga tittat på deras hemsida och jag kan inte se att det finns någon glädje för en kund. Söksidan är väldigt svår att hitta. Vi har kommit fram till att de säljer luft, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.Foto: Per Nilsson

Verksamheten var i full gång när polisen slog till i går. I dag sitter sammanlagt elva personer anhållna misstänkta för grovt bedrägeri och grov utpressning. Offren finns över hela landet och bedragarna misstänks ha dragit in flera miljoner.

Tillslaget gjordes i går av en särskild anledning. Fyra av de misstänkta var på väg att kliva på flygplan för att resa utomlands.

- De skulle resa till Kanarieöarna på semester och nu tyckte vi att vi inte kunde vänta längre, säger Bo Albrektsson.

Spanat under en lägre tid

Razzian mot blufföretaget skedde efter en längre tids spaning.

- Det är ett slags företagsregister. Vi har noga tittat på deras hemsida och jag kan inte se att det finns någon glädje för en kund. Söksidan är väldigt svår att hitta. Vi har kommit fram till att de säljer luft, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

Bland bevisen finns bland annat inspelade samtal mellan kunder och företagets säljare. Bo Albrektsson betraktar bevisläget som gott.

Räkna med att häkta tre

Han räknar med att begära de tre misstänkta huvudmännen häktade.

- Kunderna man vänt sig till är ensamföretagare. Det har handlat mycket om personer komna till åren och som man kan misstänka har lite erfarenhet av internet, säger han.

De utsatta har till exempel drivit konditorier, mindre jordbruk eller haft vilande verksamheter.

Misstanken om utpressning består i att kunder hotats med kronofogden. Ingen av de misstänkta huvudmännen medger något brott.

Bolaget har tidigare haft kontor i Löddeköpinge men flyttade nyligen till Helsingborg. Huvudmännen bor i Malmö och Lund.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!