Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elsparkcyklarna utökas – kommer till småorterna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Elsparkcyklar förknippas mest med storstäder.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Elsparkcyklar – som mest förknippas med storstäder – utökas ytterligare. 

Småorter som Sjöbo och Tomelilla kommer nämligen också få se de tvåhjuliga fordonen rulla runt på gatorna – redan nu till helgen, skriver Ystads Allehanda

Sammanlagt 50 elsparkcyklar kommer stå utplacerade i Sjöbo och Tomelilla till helgen. 

Det är del av mobilitetsprojektet ”På tvärs” – där hållbara sätt att resa testas utanför storstäderna. Störst intresse i fokusgrupper som deltagit i projektet har varit kring elsparkcyklarna. Därför sjösätts nu projektet i småorterna. 

Frida Tiberini är EU-samordnare och projektledare för ”På tvärs”. Hon förklarar att elsparkcyklar kan vara användbara i vardagen för många personer. 

– Det kan ju vara den sista biten av en resa, mellan stationen och bostaden, som är svår att klara och gör att man väljer att ta bilen hela vägen, säger hon till Ystads Allehanda.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

”Vill se hur det fungerar”

Företaget Tier Mobility står för investeringarna och driften av elsparkcyklarna i Sjöbo och Tomelilla. 

– Om intresset är enormt har vi möjlighet att utöka. Men vi vill också se hur elsparkcyklarna fungerar i stadsbilden, säger Frida Tiberini till tidningen.

Om allt fungerar som tänkt är förhoppningen att projektet ”På tvärs” i Sjöbo och Tomelilla kan bli förebilder för andra mindre orter i Sverige och Danmark. 

– Förhoppningsvis kan fler mobilitetsföretag få upp ögonen för att det finns ett behov även utanför storstäderna, säger Frida Tiberini till Ystads Allehanda. 


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!