Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elsparkcyklar spärras inne på skolområden

Elsparkcyklar ligger ofta slängda i högar på trottoarer och cykelbanor i centrum.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Sammanlagt 250 skolfastigheter i Malmö berörs av den nya spärren.Foto: CHRISTER JÄRESLÄTT

Det nya favoritfordonet elsparkcykeln spärras på alla Malmös skolor och förskolor så att de bara går att krypköra inom skolans område, skriver Sydsvenskan. 

– Vi ser att elsparkcyklarna både skapar oro och innebär en hög skaderisk, säger Demir Kolenovic, säkerhetsutredare på stadsfastigheter.

Elsparkcyklar har på kort tid blivit väldigt populära och syns överallt – men de är inte bara till nytta och nöje.

Det förekommer också att de ligger slängda på trottoarer och cykelbanor i centrum, när de inte navigerar i hög fart mellan förskrämda fotgängare.

Foprdonen har även blivit ett problem för skolorna. Det händer, enligt Sydsvenskan, att de körs i hög fart på skolgårdarna – och till och med inomhus i korridorerna.

Rektorerna informerades

I oktober informerade polisen Malmös rektorer om vilka regler som gäller för elsparkcyklar.

– De har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen, så de kan gå ganska snabbt, säger Demir Kolenovic på stadsfastigheter.

– Många av förarna överskattar sin förmåga att köra och dessutom följer de inte alltid säkerhetsföreskrifterna.

Nu har Malmös skolor tagit kontakt med företagen som hyr ut elsparkcyklarna och begärt en teknisk lösning, en spärr som stryper fordonens maxhastighet.

Stryps till krypkörning

I stället för att susa fram i upp till 20 kilometer i timmen ska elsparkcyklarna nu bara kunna krypköras inom skolornas områden.

Detta kommer att gälla på alla Malmös kommunala grundskolor, gymnasier och förskolor – totalt 250 fastigheter, uppger Sydsvenskan.

Den nya spärren kommer också att omöjliggöra parkering av elsparkcyklar inne på skolornas område. Det ska inte gå att avsluta färden där – avgiften fortsätter att ticka.

Förhoppningen är att åtgärderna ska sätta stopp för de värsta elsparkcykelsyndarna.