Elsas cancer misstogs för att vara kräksjuka

TIO ÅR SENARE. Elsa Landgren, 20, drabbades av en tumör i hjärnan för över tio år sedan. I dag försöker hon leva ett normalt liv och pluggar på högskolan i Karlshamn.
Foto: Erika Axelsson

Elsa Landgren, 20, gick en tuff match mot cancern redan som nioåring.

En tumör, stor som en golfboll, opererades bort ur hjärnan.

I dag lever hon aktivt studentliv på Blekinge tekniska högskola och plockar sina tentor, trots allvarliga men efter cancerbehandlingen.

Samtidigt kämpar Elsa för att få rätt mot försäkringsbolaget.

Mamma och pappa stod vid sängen. Sedan kräktes hon.

Det är Elsa Landgrens första minnesbilder efter den komplicerade operationen för mer än tio år sedan. En golfbollstor tumör mellan lilla och stora hjärnan avlägsnades.

- Efter operationen fick jag lära mig allt på nytt igen, jag kunde inte prata längre. Jag fick två knappar som sa ja eller nej så jag kunde svara på frågor, berättar Elsa.

Misstänkte vinterkräksjuka

Hon var åtta år när det började. Elsa kräktes ofta och hade ont i huvudet, man trodde först det var vanlig vinterkräksjuka.

Men på en gymnastiktävling satt Elsas föräldrar på läktaren och såg att deras lilla dotter inte längre kunde hjula rakt. Det var något som inte stämde. Efter en tur till vårdcentralen, provtagningar och remiss till specialist beslutades om operation.

Efteråt fortsatte behandlingen med strålbehandling och cellgifter. Elsa var en liten kämpe.

- Jag ville gå i skolan och vara som alla andra. Det blev lektioner på morgonen, sedan åkte vi på strålbehandling efter lunch. På kvällarna var jag jättetrött och kunde inte läsa läxor efter klockan åtta, säger Elsa.

Vill jobba med design

Hon jobbade sig igenom grundskolan och gymnasiet och pluggar i dag digital bildproduktion på Blekinge tekniska högskola i Karlshamn, långt från föräldrahemmet i Stockholm.

Drömmen är att få jobba med grafisk design.

Men samtidigt som Elsa är fri från cancern tyngs hennes liv fortfarande av sviter efter tumören och behandlingen efteråt. Elsa har listat 17 punkter på medicinska men som påverkar henne i vardagen.

- Jag har koncentrationssvårigheter och blir lätt trött. Jag har även problem med språksinnet, att lära mig engelska till exempel.

- Sedan är balanssinnet dåligt och jag kan inte springa för knäna viker sig. Men det har sakta blivit bättre nu när jag gymmar mycket.

Men försäkringsbolaget, där Elsas mamma var gruppförsäkrad när dotterns sjukdom bröt ut, har inte bedömt att dessa men innebär något större nedsättning av livskvaliteten.

"Blir lite deppig"

Bolaget menar att Elsas invaliditetsgrad inte är mer än tre procent.

- Det är samma man får om man förlorar ett finger, säger Elsa upprört.

Hon har överklagat beslutet och försäkringsbolaget har begärt in journalerna för att gå igenom materialet.

Elsa ger sig inte, kanske är det sjukdomen som lärt henne det.

- Jag påminns ofta om sjukdomen, som härom veckan i skolan när jag inte hängde med på något som alla andra förstod. Då blir jag lite deppig ett tag. Men det är bara att ta nya tag.

- Det är så livet är för mig och jag kommer att leva med detta. Jag skäms inte för det, om någon frågar säger jag som det är.

FAKTA

55 000 personer i Sverige får cancer varje år.

440 000 personer som har eller har haft cancer lever i dag i Sverige.

60 procent av alla som drabbas lever tio år efter att de diagnostiserats av sjukdomen. Källa: CANCERFONDEN

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!